Az olimpiára készülő sportolók oltása is kezdődik

MTI

2021.01.28. 18:58

Az olimpiára készülő sportolók oltása is kezdődik
Vajon ezen a nyáron szerencsét hoznak-e a 2020-ra tervezett kabalafigurák?afigurái?

Először tízen kapják meg a koronavírus elleni vakcinát a közel 870 fős listáról.

Hirdetés

Hirdetés

Január 29. péntek reggel megkezdődik a nyári és a téli olimpiára készülő magyar sportolók koronavírus elleni oltása a Sportkórházban (OSEI).

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának csütörtöki közlése alapján elsőként tízen kapják meg a vakcinát, köztük a dél-afrikai edzőtáborba utazó kajakválogatott keretének tagjai.

Az oltóanyag a Moderna lesz.

Hozzátették: a következő hetekben további sportolók és a közvetlenül mellettük dolgozó szakemberek folyamatos oltását is tervezik.

Az oltási sorrend alapja az olimpiai kvalifikációs események és a külföldi edzőtáborok időpontjaiból összeállított naptár.

A sportági szövetségekkel közösen a MOB 868 fős listát állított össze, amelyen azok szerepelnek, akiknek van esélye a tavalyról idénre halasztott tokiói, vagy a jövő februári pekingi olimpián a részvételre. A lista nem tartalmaz egyetlen sportvezetőt sem, mivel az nem közvetlenül az olimpiai kiutazásra koncentrál, kizárólag az arra való felkészülésre.
Kiemelték: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) több alkalommal egyértelműen kommunikálta, hogy

az olimpián való indulásnak nem feltétele a beoltottság, tehát - az olimpiai részvételhez hasonlóan - az oltás is önkéntes.

A MOB azt írta, hetekkel ezelőtt kéréssel fordult a kormányhoz, hogy vegyék fontolóra az olimpiai játékokra készülő sportolók mihamarabbi beoltását. Hozzátették, tekintettel arra, hogy a 2022 februárjában kezdődő téli olimpia kvalifikációs időszaka egybecsúszik a tokiói olimpiára való felkészüléssel, a téli sportolók beoltására is vonatkozott a MOB kérése.

"Az olimpiai eredményességet szem előtt tartó szervezetként a döntéshez két lényeges tényező megfontolása vezetett. Az egyik a külföldi olimpiai kvalifikációs eseményeken való komplikációmentes részvétel, a másik pedig az esetleges megbetegedések nyomán kényszerű, több hónapos kihagyás miatti formahanyatlás"

- olvasható a MOB honlapján. Jelezték, az eddigi tapasztalat szerint az utóbbi szempont a legjobb állapotban lévő sportolók elé is olyan akadályt gördít, amelyet lehetetlen néhány hónapos távlatban legyűrni. Hangsúlyozták: az elvégzett mennyiségi kalkuláció megmutatta, hogy százas nagyságrendű érintettről van szó.

A nyári olimpia július 23-án kezdődik Tokióban, míg a pekingi téli ötkarikás játékok tervezett rajtja 2022. február 4.
védőoltásTokiókoronavírus

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés