Hirdetés

Wimbledonból kitiltották az oroszokat, mégis egy orosz nyerte a női egyénit

2022.07.09. 16:59

Wimbledonból kitiltották az oroszokat, mégis egy orosz nyerte a női egyénit
Jelena Ribakina (Fotó:.wimbledon.com)

Ribakina Moszkvában született, és a mai napig ott is él.

Hirdetés

Hirdetés

A kazah színekben versenyző Jelena Ribakina nyerte a női egyest Wimbledonban, az angol nemzetközi teniszbajnokságon, miután a szombati döntőben legyőzte a tunéziai Unsz Dzsábirt (3:6, 6:2, 6:2).

Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt a londoni All England teniszklub elöljárói úgy döntöttek, hogy az orosz és a fehérorosz versenyzőket nem engedik pályára lépni a versenynaptár legrangosabb eseményén. Összesen 16 női és férfi teniszező maradt távol, köztük a férfi világranglistavezető Danyil Medvegyev is.

A moszkvai születésű Jelena Ribakina 2018-ban, 19 évesen döntött úgy, hogy anyagi támogatásért kazah színekben versenyez, profi pályafutása kezdetén ugyanis anyagi nehézségekkel küzdött a család, a kazah állam pedig előszeretettel karol fel és honosít reményteljes jövő előtt álló fiatalokat. Ribakina mellett Alekszandr Bublik, Mihal Kukuskin, Dmitrij Popko és Andrej Golubjev is kazahra cserélte az orosz útlevelét, és mindannyian indulhattak Wimbledonban.

A máig Moszkvában élő Ribakina így elmondhatja magáról, hogy a füvespályás Grand Slam-torna történetének első kazahsztáni győztese. Győzelméért kétmillió fontot (körülbelül 922 millió forintot) kap. Jelenleg a női világranglista 23. helyezettje, és a sikere ellenére marad is ott, hiszen az orosz és a fehérorosz versenyzők kizárása miatt ezen a tornán nem osztanak világranglista-pontokat.

Oroszországteniszwimbledon

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés