Hirdetés
Hirdetés

Mit érdemes sportolni, ha gyakran fáj a csípőnk? 

| 2022. 12. 15. | 15:10:00
XXX
Mit érdemes sportolni, ha gyakran fáj a csípőnk? 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A sport és a mozgás hozzátartozik az egészséges életmódhoz. Mit tegyünk azonban akkor, ha fáj a csípőnk? Lehet, hogy a pihentetéssel megszűnik a fájdalom, de hosszabb távon a mozgásszegény életmód lehet a csípőbántalmak okozója. Cikkünk segít eligazodni ezen a téren: mit tegyünk ha sajog a csípőnk?

Ássunk a probléma mélyére! 

A legfontosabb, hogy próbáljuk meg kideríteni, mi állhat a bántalom hátterében. Akkor nincs különösebb gond, ha túlerőltetésből fakad a fájdalom. Cipekedés, egy kiadós túrázás, esetleg egy megerőltető edzés után izomhúzódás is okozhatja a fájdalmat, de be is gyulladhatnak a csontízületeink. Ilyen esetben néhány nap pihentetés, esetleg borogatás megoldja a problémát. Azonban figyeljünk testünk jelzéseire, és legközelebb kíméletesebben mozgást végezzünk!

A rendszeres megerőltetés ugyanis a csípőízületben lévő porcok kopásához, artrózisához is vezethet. Az elvékonyodó porcok miatt a combcsont és a medencecsont közötti terhelés megnő és járási nehézség, fájdalom is jelentkezhet. Gyógytornával, kíméletes mozgással vagy gyógyszeres kezeléssel visszafordítható, kordában tartható a folyamat. Súlyos esetben azonban csípőprotézis beültetésével kell számolnunk.

A fájdalom az ízületek gyulladása miatt is felléphet, az artritiszes tüneteket injekciós kúrával, gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásával lehet enyhíteni. Folyamatos és erős fájdalom vagy rendszeresen visszatérő panaszok esetén mindenképpen keressünk fel egy szakorvost!

Mit sportolhatunk?

A megfelelő sport a legtöbb esetben segít az ízületeink egészségének megőrzésében. Az izmok erősítésével csökkenthetjük a az ízületeinkre eső nyomást. Fontos, hogy arányosan terheljük, fejlesszük az egyes izomcsoportjainkat, hiszen ha az egyik gyengébb, akkor rossz tartás alakul ki. A helytelen testtartás pedig előbb-utóbb megterheli valamilyen ízületünket.

Kerüljük azokat a sportokat, amelyek túlzottan megerőltetik a csípő- és térdízületeinket. A futás, kocogás lehet hasznos, azonban fontos, hogy olyan futócipőt használjunk, amely elnyeli a futás közben keletkező erőhatásokat, minimalizálja az ízületekre eső terhelést. Fussunk földúton vagy kiépített futópályán, de semmiképpen se betonon. Ilyenkor ugyanis nagyon megterheljük az egész testet, ízületeket.

Az edzőteremben is legyünk óvatosak, hiszen a súlyok emelésével nemcsak az izmainkat terheljük, hanem az ízületeinket is. Lehet, hogy az izomerőnkkel fel tudunk emelni extra súlyokat, a csípő-, gerinc- és térdízületeink viszont nem biztos, hogy fel vannak készülve a hatalmas súlyokra.

Válasszunk olyan sportágakat, amelyekkel tehermentesíthetjük a csípőízületet. A kerékpározás kiválóan átmozgatja a lábizmainkat, fokozza a vérkeringésünket, miközben a csípőízületekre minimális terhelés jut. Figyeljünk azonban oda, hogy megfelelően kényelmes legyen a nyereg és a magasságunkhoz legyen igazítva.

Az úszás szintén jó választás, ha ízületi bántalmaink, csípőfájdalmaink vannak, vagy ezeket szeretnénk megelőzni, hiszen a víz felhajtóereje megakadályozza, hogy az ízületeink terhelve legyenek. Az izmainkat viszont kiválóan tudjuk erősíteni és az ízületeinket átmozgatni. A jógát is érdemes kipróbálni ha szeretnénk ízületeink egészségéért tenni. Arra azonban figyeljünk, hogy az adottságainknak megfelelő gyakorlatokat végezzünk!

Ha komolyabb mozgásszervi problémánk és csípőízületi kopásunk van, akkor mindenképpen konzultáljunk orvossal arról, hogy milyen sportot és milyen terhelési szint mellett űzhetünk. Gyógytornász felügyeletével végzett speciális gyakorlatokkal az állapotunknak megfelelő terhelést végezhetünk, miközben fejlesztjük izmainkat – így elkerülhetőek a komolyabb orvosi beavatkozások. A csípőprotézis utáni rehabilitációs folyamatok is felgyorsíthatóak gyógytornával.

Támogassunk a testünket! 

A rendszeres sport segít abban, hogy ízületeink megfelelő vérellátásban, ezáltal tápanyagellátásban részesüljenek. Ehhez az kell, hogy táplálkozással is támogassuk a csontjainkat, ízületeinket. A csontjaink egészségét kalciumtartalmú ételekkel – tejtermékek, sajtok fogyasztásával – segíthetjük. A D-vitamin és a magnézium szintén elengedhetetlen csontjaink egészségének fenntartásához. Az ízületeink épségét kollagén-, kondroiton-, glükozamin- vagy msn-tartalmú táplálékkiegészítőkkel támogathatjuk. 

Enyhébb csípőfájdalom esetén nem szabad a mozgással felhagyni! A kíméletes sportolás – a kerékpározás, az úszás – még enyhítheti is a panaszokat, azáltal hogy átmozgatják az ízületeinket. Érdemes azonban mihamarabb orvossal konzultálni a fájdalom okának kiderítése érdekében. Megfelelő gyógyszeres terápiával, célzott gyógytornával még a kopásos folyamatok is visszafordíthatóak, megállíthatóak.