Eurovíziós Dalfesztivál: Izrael tarolt

MTI

2018.05.13. 09:09

Eurovíziós Dalfesztivál: Izrael tarolt
Fotók: eurovision.tv

Az AWS szépen szerepelt, de hátul végzett.

Hirdetés

Netta Barzilai izraeli énekesnő nyerte Toy című dalával a 63. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét május 12-én késő este rendezték Lisszabonban. A Magyarországot képviselő AWS Viszlát nyár című számával a 21. helyen végzett.

A 25 éves izraeli győztes 529 ponttal győzött a 26-os döntőben. Mögötte a ciprusi Eleni Foureira lett a második a Fuegóval (436 pont), az osztrák Cesár Sampson és a Nobody But You (342 pont) a harmadik. A negyedik helyen a német Michael Schulte és a You Let Me Walk Alone végzett 340 ponttal, az olasz Ermal Meta és Fabrizio Moro (Non mi avete fatto niente) lett az ötödik 308 ponttal.

A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki. A dalfesztivál történetében negyedszer született izraeli győzelem.

A győztes Netta modern, táncos popdalát meghökkentő, különleges színpadi produkcióval adta elő. A Toy című szám - ahogy azt az énekesnő korábban egy interjúban elmondta - a női erő és a társadalmi igazság ébredéséről szól. Az előadó énekelt már az izraeli haditengerészet zenekarában, különböző klubokban, szerepelt zenés színházi darabokban, turnézott Izrael-szerte. Eurovíziós dalát Doron Medalie és Stav Beger írta.

A Magyarországot képviselő AWS, amely a csütörtöki második elődöntőből jutott a fináléba, huszonegyedikként lépett színpadra és végül 93 ponttal a 21, helyen végzett Viszlát nyár című dalával.

Az AWS-sel Magyarország sorozatban nyolcadszor jutott be az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. A modern metált játszó zenekar jó produkciót nyújtott, igazi koncerthangulatot teremtett.

A csapat nem tért haza üres kézzel. Az Eurovízió The Buzz Awards elnevezésű díját 2017 óta ítéli oda különféle kategóriákban az induló országoknak, elismerve a fesztiválon nyújtott kimagasló szakmai teljesítményüket. Idén a Best Special Effects kategória díját Magyarország nyerte 

- olvasható A Dal című műsor közösségi oldalán.

Az idei dalfesztivál döntőjét, a showműsort világszerte mintegy ötven országban közvetítették élőben, az eseményeken mintegy 200 millióan követték a televízión keresztül. A helyszínen, az Altice Arenában mintegy húszezren követték nyomon a versenyt.

eurovíziós dalfesztiválAWS

Szóljon hozzá!

Hirdetés