Hirdetés

A Csernobil mellett nem rúgott labdába, pedig ez is az év egyik legjobbja!

2019.06.16. 09:39

A Csernobil mellett nem rúgott labdába, pedig ez is az év egyik legjobbja!
Sophie Rundle és Suranne Jones (Fotó. BBC)

Leszbikus földbirtokos sztorija. Kegyetlenül őszinte kivitelezés.

Hirdetés

Hirdetés

Minden fórumot a csernobili katasztrófát feldolgozó brit sorozat ural, és minden kétséget kizáróan kiváló történelmi dokumentum, de méltatlanul kevés szó esik a Gentleman Jack című, szintén angol, és az idő - vagyis az epizódok előrehaladtával - szintén súlyos drámává emelkedő sorozatról. A Csernobil ugyanis mindenkit „megfertőzött”, a Gentleman Jack első évada is áldozatául esett neki.

Jack kivételesen nem egy whisky, hanem Anne Lister, egy angol nő a 19. század elejéről, aki történetesen leszbikus, és akkor élte „súlyosan terhelt” életét, amikor a homoszexuálisokat még simán felakasztották a világ gazdaságilag legfejlettebb országában is. A Glóbusz felét uraló nagyhatalomban, az ipari forradalom kellős közepén komoly kihívásokkal küzdő Angliában még a gyökerek határozták meg a boldogulást, és bár a nők helyzete, emancipációja a gazdaságiból egyenesen következő társadalmi fejlődésnek köszönhetően egy kis erőre kapott, a másság elfogadása iránt nem mutatkozott igény, de még hajlandóság sem.

No de hogyan is mutatkozott volna, amikor a 20. században még közel 50 ezer embert ítéltek el Nagy-Britanniában a homoszexualitást kriminalizáló jogszabály alapján, köztük Alan Turingot is, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként emleget a szakma, és aki feltörte a második világháborúban a német hadvezetés által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódot, ezzel döntő érdemeket szerezve a náci Németország legyőzésében. Őt egyébként a kiváló Benedict Cumberbatch személyesítette meg a 2014-es The Imitation Game-ben.

Anne Lister portréja 1830 körül  (Forrás: Wikipédia)

Bár a leszbikusok ellen soha nem írtak törvényt, mert azt a másságot egyszerűen tudomásul sem vették, több mint száz évvel Turing előtt egy Anne Lister nevű földbirtokos kihasználta ezt a törvényi kiskaput, ha már „gúnyt űzött” belőle a Teremtő. Rendkívüli szellemi képességeit nem bontakozhatta ki hivatalosan, elméjét, tudását nem csiszolhatta Oxfordban, mert a nők akkoriban nem járhattak egyetemre. Mint ahogyan kocsmában sem volt keresnivalójuk, de Anne Lister olykor férfi identitással ivott, kártyázott és csajozott, időnként a szerelem fogságába esve az úri körökben. Közben magánúton orvosnak és írónak tanult, papírra is vetette irodalmi stílusban élete szerelemben, csalódásokban gazdag történetét, majd azt kódolta és falba zárta. Valamikor a múlt század harmincas éveiben találták meg a leszármazottak.

Ebből a naplóból született a Gentleman Jack forgatókönyve, az alkotók felidézik nekünk a kétszáz évvel ezelőtti vidéki Angliát, a hab a tortán pedig a heteroszexuálisként hamisítatlan leszbikust játszó Suranne Jones lehengerlő színészi teljesítményre.

Ha a nyájas sorozatrajongó felocsúdott már a Csernobil okozta sokkból, akkor vesse bele magát a 19. század eleji Angliába, közelebbről Halifaxbe, ahol a földbirtokos nő egy másik földbirtokos nővel hál, vagy csak egy fölbirtokos feleségével van futó kalandja, az agresszív, részeges bunkót pedig lelkiismeret-furdalás nélkül megetetik az éhes disznókkal, majd azt mondják, hogy kivándorolt Amerikába. Tiszta romantika az egész! Ezzel kellett volna kezdeni: minden jelenete történeti tény alapján koreografált!

BeA

 

Anglialeszbikus

Hirdetés

Szóljon hozzá!