Hirdetés
Hirdetés

30 éve Angyalbőrben minden kicsit más

| 2020. 09. 28. | 12:58:00
1990. szeptember 28-án mutatták be a sorozat 1. epizódját.
30 éve Angyalbőrben minden kicsit más
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A rendszerváltás idején készült 13 részes magyar vígjáték a sorkatonaság mindennapjaiba engedett betekintést némileg talán túlhangsúlyozva annak pozitív oldalát. Hiszen azért az, hogy úton-útfélen lenge öltözetű, sőt néha meztelen hölgyekbe botlanak (nudista strand, aktfotózás), akik kedvelik a bakákat, kissé valószerűtlen.

A sorozat 13 darab 50 és 60 perc közti terjedelmű epizódból állt, melyekben volt autóversenytől kezdve régészeti feltáráson át játékbarlang-üzemeltetésig minden. De foglalkozott komolyabb társadalmi kérdésekkel is, mint a melegek, a női vezetők vagy a büntetett előéletűek helyzete. Valamint olyan tradicionális jeleneteket is láthat a néző, mint a szüret vagy a disznóvágás.

Akadtak benne hosszabb történetszálak, melyek több részán átíveltek. A legjelentősebb ezek közül Urbán András futballképessége köré épült. Mivel barátja meccs közben egy baleset során kómába került, megfogadta, hogy addig nem játszik, míg ő meg nem gyógyul, azonban felettesei nagy hasznát vennék a lábának a pályán.

A történet egy fiktív faluban, Vasbogdányban játszódik, főleg a laktanyában, de Nelly butikja is kiemelt helyszínnek számít. Egy szakasz életét mutatja be, ahogy mindig borsot törnek őrmesterük orra alá és összerúgják a port a pilótákkal.

A fontosabb szereplők

  • Urbán András (Mészáros Zoltán): Minden balhéban benne van, sőt a legtöbbet ő maga találja ki.
  • Karádi őrmester (Usztics Mátyás): A szakasz kiképzője, aki csak olajbogyóknak hívja katonáit, és elég cifrán tud káromkodni.
  • Rabó (Szeredney Béla): Nagyon szereti csalfa menyasszonyát és Rambo utalás.
  • Pós (Kálid Artúr): Színesbőrű katona, aki hárfaművész, és bütyke miatt strandpapucsot hord bakancs helyett.
  • Éder (Rajkai Zoltán): Minden elektronikus szerkezethez ért, sőt sajátokat is készít.
  • Csergő (Bede-Fazekas Szabolcs): Otthon várja a családja, foglalkozása szabó.
  • Nelly: butikoslány. Testét Piszny Mónika, hangját Vándor Éva kölcsönözte.

Érdekes, hogy Kálid Artúr, Rajkai Zoltán és Bede-Fazekas Szabolcs tényleg sorkatona volt a forgatás idején. Olyan hírességek is feltűnnek egy-egy részben, mint Bodrogi Gyula, Gesztesi Károly vagy a már megboldogult Bajor Imre. De az utolsó részben egy vetélkedőben Vágó István is tiszteletét teszi.

Kiss Tamás

Hirdetés
Hirdetés