Hirdetés
Hirdetés

A borsodi fiatalok szerint ciki a cigi

| 2019. 04. 04. | 16:59:00
Iskolai vetélkedőt rendeztek.
A borsodi fiatalok szerint ciki a cigi
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csiszta Mókus meséje és a feketévé váló cseresznye is a cigaretta káros hatásait mutatja be óvodásoknak. Az élethű, szétszedhető bábun pedig jól lehet illusztrálni a dohányzás okozta egészség károsodásokat, az érbetegségek, a tüdő és a fogak elváltozásai is jól megfigyelhetők. Ezeket az interaktív, prevenciós eszközöket mostantól bármelyik óvoda vagy iskola ingyen kikölcsönözheti.

A célcsoport ezúttal a 13-18 éves korosztály volt, számukra hirdetett vetélkedőt a kormányhivatal.

Az egyik feladat az volt, győzzék meg kortársaikat, miért érdemes az egészséges életmódot választani. Ocsenás Adrián, az MSZC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnázium és Szakközépiskola diákja szerint kortársai körében nagyon sokan dohányoznak, főleg szórakozóhelyeken. Csapatukkal ennek a káros hatásaira szerették volna felhívni a figyelmet, ezért indultak a versenyen.

Magyarországon óránként egy ember hal meg tüdőrákban. Tény, hogy a tüdőrákosok 90 százaléka dohányos, a leszokás pedig nagyon nehéz. Ezért szorgalmazza a prevenciót a kormányhivatal. 

Asztalos Ágnes, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály tiszti főorvosa kiemelte: az az első számú cél, hogy minél kevesebben szokjanak rá a cigarettára, aki viszont már dohányzik, az minél hamarabb leszokjon. – Tudjuk azt is, hogy egy hosszú, 15-20 éves dohányzás után is nagyon pozitív hatással van a szervezetre a leszokás – emelte ki.

A megyei kormánymegbízott szerint a figyelem felkeltése különösen fontos fiatal korban. Demeter Ervin hozzátette: az a legjobb, ha eleve rá sem szoknak a fiatalok, de minél fiatalabb korban döntenek rosszul, annál nagyobb a kockázat. – A megelőzésben fontos szerepe van a kormányhivatalnak, de nagy segítséget kaptunk a civil szervezetektől is. A vetélkedő szervezéséből kivette a részét a Magyar Rákellenes Liga miskolci alapszervezete – fűzte hozzá.

Az április 3-i program a Kár lenne, ha rák lenne 2018-2019. iskolai vetélkedő díjátadójával zárult.

A végeredmény:

  • 1. helyezett: SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium – Miskolc
  • 2. helyezett: SZC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnázium és Szakközépiskola – Miskolc
  • 3. helyezett: Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola – Megyaszó
Hirdetés
Hirdetés