Hirdetés

Dzsámálé, romalé! – síkosítóval

2013.12.20. 11:41

Dzsámálé, romalé! – síkosítóval

Egyszer s mindenkorra megdőlt az a torz és ostoba sztereotípia, hogy minden cigánynak van ritmusérzéke. Cs. Bereczki Attila írása

Hirdetés

Hirdetés

Észrevettem, hogy akinek nincs Nóta TV-je, a depresszió és a szorongás jeleit mutatja kifelé. Nem tud ellazulni. Nevezhetjük őket UPC-előfizetőknek is, e sorok írója közülük próbál kitörni, miután beleszaladt a héten esti parádéba a legendás Balszelső nevű vendéglátóipari egységben.

Ne adják fel a reményt! Van még élet Magyarországon!

Testedzés után a tócóskerti csehó savanyú bora (egyesek szerint 10 százalékos homoki ecet) szódával csodákra képes! Két viceházmester után lazul el a megfáradt izom, ízület, csont, no meg a fej. Közben a sporttársakkal próbáljuk felvenni a kocsma ritmusát, a bútordarabok ugyanis dőlnek a röhögéstől. Azt tényleg képtelenség faarccal kibírni, amikor Fásy Ádám saját magát konferálja fel lelkesen (ha Michael Buffer látná, azonnal nyugdíjba menne), és duettet énekel egy T-Rex-szel! Méghozzá Frank Sinatrát, nem kispályázik az ürge! További Fásy-duettek közben lehetőséget kap Bunyós Pityu, Sláger Tibó, Flemy, meg valamilyen Lali vadászsapkában, akinek nagyobb a pecsétgyűrűje, mint a mikrofonja. Egy kaptafára nyomatják a fiúk, de energikusan, optimizmust, derültséget sugározva. Magyarország jobban teljesít! Mielőtt nagyon átszellemülnénk, iszunk, mert megsúgják nekünk, hogy alkohol nélkül kóros orvosi szövődményeket okozhatnak a produkciók. Fő az egészség!

Némi csalódottság tör ránk, amikor Fásy bácsi anyáskodó tekintettel elköszön, de megnyugtatnak, hogy a java, a mainstream lakodalmas csak ezután következik! Végeláthatatlanul hosszú a reklámblokk, valaki el akar kapcsolni, mire kis híján meglincseljük, ezért eldobja a távirányítót. Nagylelkűen megengedjük neki, hogy a pultnál vigasztalja a csapatot. Megérte várni, erős a kezdés! Laci betyár megadja az alaphangot. Arra gondolunk, hogy Dankó Pista agyonütné a hegedűtokkal, de ma nem kell a dráma! A műsor pörög, igazi hús-vér nőket kapunk, akik a Zimány Lindákat és Update Norbikat esznek uzsonnára, lerí mindenkiről, hogy a hagymás vér és a csülkös köröm a kedvence. Akkora dominák jönnek zsinórban, hogy könnyebb átugrani őket, mint kikerülni. Félünk, hogy leszakad a színpad, de nem! Come on, baby, light my fire! És ez még nem csúcs!

Extázis közeli állapotban jön a belső igény, jó lenne érteni, miről szólnak a dalok, posztmodern internacionalista költői stílust sejtünk a sálgótárjáni ákcentus mögött, de elakadunk. A romalé, dájdáj, dzsámálé, és ennek különböző variációi teljesen megzávárnak, összedobjuk azt, amink van, de felsőfokú német, középfokú angol nyelvvizsga és némi romántudás édes kevés. Nótár Mary szépen artikuláló tömör gyönyörnek is lessük az ajkát, szexisen csücsörít, de annyi a gyirigyé, gyirigyá, hogy enyhe merevedésen túl semmire sem jutunk, ezért végképp feladjuk. Magára vessen, aki nem tanult tovább!

A zenét legalább értjük: egy kis magyar űrfolklór, NSZK-s szintipop, lakodalmas underground, modern klezmer meg sok-sok roma. A népi fúziók tálalása annyira igénytelen, hogy kicsordul a könnyünk a röhögéstől, a hasunk a Fásy-duettek óta folyamatosan fáj. Így jutunk el Postás Józsihoz, akinek a fröccsdala után a Durex síkosítóját reklámozzák! Na, ez az est fénypontja! Itt a katarzis! Kocsmárosné, aranyvirág, ide a legjobbik borát!

Későre jár, szedelőzködünk. A búcsúital közben többségi döntéssel megszavazzuk, egyszer s mindenkorra megdőlt az a torz és ostoba sztereotípia, hogy minden cigánynak van ritmusérzéke, tehát a kisebbségi komplexusunkat a legközelebbi találkozásig kikódoljuk magunkból.

Elköszönünk: Nóta TV-t mindenkinek! Vagy síkosítót! Dzsámálé, romalé!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés