Hirdetés

Nemzeti baloldal, ami nincs

2013.10.18. 10:55

Nemzeti baloldal, ami nincs

Vona Gábor azt mondja, mindenki jobbikos, csak még nem tud róla, én erre azt mondom, hogy mindenki baloldali, és tud is róla. Cs. Bereczki Attila írása

Hirdetés

Hirdetés

Baloldal? A magyar pártokráciában akkora a zűrzavar fogalmi téren, hogy többen értik a relativitáselméletet és más fizikai törvények tartalmát, mint azt, hogy itt ideológiailag kinek mi az érdeke, és mikor mit játszanak kormányon, vagy ellenzékben. Mindegy. Itt minden unortodox. Nálunk a politikai formációk gyakran az ideológiájukkal homlokegyenest ellentétes célokat hajszolnak, a meggyőződésüket annak rendelik alá, hogy az érdekek éppen mit kívánnak.

A magyar „baloldallal” (értsd a Fideszen és a Jobbikon kívül hatszáztizennyolc gittegylet) az a legfőbb gond, hogy nincs benne egy tiszta arc, egy jó fej! Valahogy mindenki egzaltált. Az egyik vezérürüről úgy tartják Debrecenben és környékén, hogy libák százezreivel adós, ráadásul annyira unalmas fazon, hogy majdnem elbóbiskoltunk a debreceni lakossági fórumán, a másik debreceni stadionon rugózó komisszár, a harmadik románozó tahó, a negyedik és az ötödik levitézlett, az ikszedik pedig karrierista lúzer, azaz egyiken sem látni az ösztönös balos elkötelezettséget, és ez a legnagyobb gond!

No de felállt a „nemzeti baloldal”, majd ők megmutatják, mi fán terem a szociáldemokrácia! Vagy nem. A „jó hírt” tegnap tettük közzé. Még nem tudjuk egészen pontosan, hogy az KTI-nek (Közösség a Társadalmi Igazságosságért) nevezett egylet a vörös bárók és rébékek szeánsza-e, vagy tényleg komoly politikai szerveződés. A kurta MTI-hírből nem derült ki, hogy a miként határozzák meg viszonyukat a nemzethez, vagy hol járnak éppen az identifikációs önkeresés útvesztőjében. Momentán úgy tűnik, hogy az Országgyűlés korábbi elnöke, az MSZP-ből saját magát kiebrudaló amazon akarja a saját képére formálni a pártot, és ez nem túl őszinte a formáció nemzeti elkötelezettségét illetően.

Tudniillik pont ő, Szili Katalin szart bele a legnagyobbat a ventilátorba 2004 decemberében, amikor a maga részéről a nép lelkiismeretére bízta a kettős állampolgárságért kiírt népszavazást. A semleges magatartás a legnagyobb simlit jelentette akkoriban, átlátszó volt és álságos, még Gyurcsány is őszintébben kampányolt a határozott és aljas nemmel, a 23 millió románnal, más kérdés, hogy ő ma nem mehet át teljes biztonsággal a Tolvajos-tetőn, mert ha más nem, akkor a medve harapja le a tökét. Szili meg átmehet. KTI-elnökasszony megnyilvánul olykor az autonómia ügyében,  jópofizni akar, geopolitikailag osztja az észt, abból baj nem lehet, senki se érti, szerintem ő se, de a székelyek számára minden jól hangzik, amiben autonómia van, és ők mennek el a legtöbben szavazni 2014 tavaszán a határon túliak közül. Megsúgom, kár a gőzért, onnan egy szavazatot sem kap!

Látva a debreceni arcokat, baloséknál hétbaj van, úgy tűnik, képtelenség annyi stadiont építeni, hogy választást tudjanak nyerni! Vona Gábor azt mondja, mindenki jobbikos, csak még nem tud róla, én erre azt mondom, hogy mindenki baloldali – a nagytőkeellenes retorikával küzdő Jobbikkal együtt –, és a baloldaliság mélyen benne van a társadalomban, csak az opportunista elvtársak és elvtársnők nem tudják belőle kihozni.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés