Hirdetés
Hirdetés

Távszem: mobilos segítség látássérülteknek

| 2019. 12. 16. | 17:01:00
Az operátorok szóban adják át a látássérülteknek szükséges vizuális információkat.
Távszem: mobilos segítség látássérülteknek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A cél az, hogy a fogyatékossággal élőknek észszerű megoldásokat nyújtsanak, ezt pedig 2019-ben csak az infokommunikáció segítségével lehet elérni – jelentette ki Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára december 16-án a Távszem projekt zárórendezvényén.

A látássérültek számára okostelefonokra kifejlesztett applikáció lényege az, hogy az alkalmazáson keresztül elérhető operátorok „a látássérült helyett látva”, szóban adják át a számukra szükséges vizuális információkat. Ilyen például egy ruha színe, egy termék lejárati ideje, a lázmérőn mutatott hőmérséklet vagy egy kézírás szövege.

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a látássérültek rendkívül nehezen jutnak információhoz, ezért indították el a Távszem projektet. Hozzátette: a digitális társadalom fejlődése óriási kihívás elé állítja a látássérülteket, a szövetség pedig azon dolgozik, hogy minden információhoz hozzájussanak. Ezért továbbfejlesztik a Távszemet, új alkalmazásokat dolgoznak ki.

A szervezet 800 látássérültnek biztosított okostelefont, amivel nemcsak a Távszemet, hanem más, a mindennapokat megkönnyítő applikációt tudnak használni. A Távszem operátorai a nap 24 órájában hívhatók, a tesztidőszak öt hónapja alatt több mint hétezer hívást bonyolítottak le, mintegy 300 órányi segítséget nyújtottak a látássérülteknek. Jelenleg több mint 700 felhasználója van a szolgáltatásnak, amelyre regisztrálni tavszem.hu oldalon lehet. A 2018. januárban indult Távszem 470 millió forint uniós és állami támogatásából valósult meg.

Hirdetés
Hirdetés