Hirdetés

Gyorsteszteltünk: iLike X3 Haier

themobiltrend.com

2020.12.25. 18:55

Gyorsteszteltünk: iLike X3 Haier

Vállalható telefon, ha új eszközt szeretnénk, és nem tudunk/akarunk több pénzt szánni a vásárlásra.

Hirdetés

Hirdetés

A jelenlegi cikk egy kicsit különlegesebb, mint a többi ebben a rovatban megjelent iromány. Mivel fogadtam egy kollégámmal és bizonyítani szerettem volna azt a tényt, hogy 15 ezer forint alatt is lehet találni új mobilkészüléket, mely a legalapvetőbb felhasználói igényeket kielégíti. Több alapvető paramétert is meghatároztam, melyek tovább szűkítették a kört, így vált ez a feladat valódi kihívássá. Bár egy kiskaput én is kihasználtam, mert egy másodlagos SIM kártyámmal használtam pár napig a készüléket, de igyekeztem minden hétköznapi dolgomat és ügyeimet ezen az eszközön intézni. Lássuk, hogyan boldogultam!

Az alábbi paramétereket határoztam meg minimum elvárásként a vásárlás előtt: 1 GB RAM, 8 GB belső tárhely, Android GO operációs rendszer, 5 MP-es hátlapi kamera és legalább 1 500 mAh-es kapacitással rendelkező akkumulátor. Ezen feltételek teljesülése alapján esett a választásom erre a modellre. Igazából megpróbáltam abszolút kizárni több dolgot is az iLike X3-mal kapcsolatosan (pl. a nevét) és teljesen arra fókuszálni, hogy ez egy szükségmegoldás. Először kézbe véve a mobilt, homályosan derengett számomra egy 7-8 évvel ezelőtti modellekre emlékeztető hardver, dizájn és anyaghasználat. Ez önkéntelenül is felidézte azokat a kellemes emlékeket bennem, amikor elkezdtem a telekommunikációs szektorban dolgozni és minden izgalmas volt és a újdonság erejével hatott. Már ezért is jár egy piros pont az iLike X3 Haier-nek (fedőneve mostantól: “ilike”).

Amennyiben megvizsgáljuk ilike hardverezettségét, úgy rögtön érthetővé válik, hogy miért is van szükség az Android Go operációs rendszerre. A 4,5″-os FWVGA 16:9 IPS kijelző alatt 1 GB RAM kapott helyet 8 GB ROM társaságában, melléjük pedig egy 4 magos darabonként 1,3 GHz-es órajellel rendelkező processzor került. Az üzemidőért pedig egy 1 700 mAh-es kapacitású akkumulátor a felelős, ami a nem túl combos hardver mellé éppen elégséges. Nyugodtabban indultam neki a napnak, amikor tudtam, hogy lapul a táskámban egy feltöltött powerbank. Viszont tény, hogy mindig maradt nap végére szufla ilikében, és nem hagyott cserben.

Lássuk hát a fényképezési képességeit a mobilnak, bár igazából túl sokat nem lehet beszélni róla. A hátlapon egy 5 MP-es szenzor kapott helyet, míg a selfie kamera 2 MP-es. A legjobb szándékkal is az mondható el a készült fotókról, hogy nem éppen minőségi felvételek, és akkor nagyon finom voltam. A kezelőfelülete is nagyon puritán a kamera appnak, de legalább nem akarja eladni többnek magát, mint amire képes. Legegyszerűbben úgy tudnék fogalmazni: lehet vele fényképezni, ha nagyon muszáj.

Videófelvételeket is van lehetőségünk készíteni, aminek a felbontása maximum 1080/30 fps lehet. Illetve kapunk ki/be kapcsolható EIS (elektronikus képstabilizátor) funkciót, amit nem tudtam eldönteni, hogy bármilyen formában befolyásoló tényező lenne videókészítés közben. Azért a Full HD minőséggel kapcsolatban is lennének fenntartásaim, de döntse el mindenki maga:

Többnapos használat után hiába próbálok haragudni a készülékre, nem megy. Mivel azokat a dolgokat el tudtam rajta mindig intézni, amit akartam, és nem hagyott egyszer sem cserben. Persze nagyon furcsa volt használni és többször kellett türelmesebbnek lennem, mire betöltött egy-egy appot ilike, vagy megjelenített olyan weboldalt, aminek a felülete nem volt teljesen puritán. Azt tudom elmondani róla, hogy 15 ezer forint alatti összegért teljesen vállalható telefon, ha új eszközt szeretnénk, és nem tudunk/akarunk több pénzt szánni a vásárlásra. Aki új, puritán, olcsó mobilt keres, és az alapvető kapcsolattártás a cél, nem más, úgy (soha nem gondoltam volna, hogy ilyet mondok) az iLike X3 Harier akár jó döntés lehet. Azt az egy dolgot ne feledjük viszont, hogy semmilyen nagyobb elvárást ne támasszunk ilikével szemben, és akkor kellemesen csalódhatunk benne.

Svidró Márk
TheMobilTrend blog

További tartalmak: themobiltrend.com

mobiltelefongyorstesztHaier

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés