Hirdetés

Hirdetés

Jöhet-e a netcsendőrség?

2013.08.01. 09:33

Internetes feketelistát, végleges blokkolást emlegetnek – Magyarországon.

Hirdetés

A jövő év elejétől működésbe léphet az a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltetett internetes feketelista, mely alapján a Magyarországon működő internetszolgáltatóknak véglegesen blokkolni kell a jogsértőnek ítélt tartalmakat, illetve bizonyos bűncselekmények esetében (gyerekpornográfia, terrorcselekmény, állam elleni bűncselekmények) lehetővé tennék, hogy már a nyomozás során elérhetetlenné váljanak a cikkek/képek.

A tervezet értelmében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak kell majd létrehoznia egy adatbázist, amelyhez minden internetszolgáltatónak csatlakoznia kell. Az adatbázis ebben az esetben egy feketelistát jelent, olyan címeket, melyeket a szolgáltatónak nem szabad feloldania. Merthogy amikor beírunk böngészőnkbe egy szöveges címet, akkor az a háttérben egy számsorrá, IP-címmé alakul át – ez a DNS-ként (Domain Name System) emlegetett domainnév-rendszer. Ha ezt az átalakulás – például a törvényi előírás miatt – nem hajtódik végre, akkor a felhasználó nem tudja megnézni az adott oldalt – írja a hvg-hu.

A tiltásnak több megkerülési módja is van. Ugyanakkor kitérnek rá, a világ számos országában egyébként a terrorizmus és a szerzői jog mögé bújva próbálja meg valamelyik politikai erő a netelérést korlátozó intézkedéseket meghozni.

Hirdetés

Hirdetés