Hirdetés

Hirdetés

Elhunyt a Forma-1 fiatal pilótája

2015.07.18. 09:13

Elhunyt a Forma-1 fiatal pilótája

A sportoló 25 évet élt.

Hirdetés

Belehalt sérüléseibe Jules Bianchi Forma-1-es francia pilóta, aki tavaly októberben szenvedett súlyos balesetet a Japán Nagydíjon.

Mint mindig, most is utolsó leheletéig harcolt, de a küzdelem most véget ért

– közölte a családja szombaton a nyilvánossággal a Facebookon.

Bianchi egy nizzai kórházban halt meg, ahol a baleset óta kezelték. A család közleményében úgy fogalmazott, hogy Bianchi mint mindig, most is utolsó leheletéig harcolt, de a küzdelem most véget ért. A francia pilóta súlyos fejsérülést szenvedett a balesetben, november közepéig a jokkaicsi Mei kórház intenzív osztályán ápolták, majd miután képessé vált az önálló légzésre, a nizzai egyetemi kórházba szállították. Bianchit megműtötték, majd kómába esett. A vizsgálatok szerint a versenyzőnek úgynevezett 

diffúz axonális sérülése volt, amely az agy nagyobb részét érintette. Az ilyen sérültek 90 százaléka soha nem nyeri vissza az eszméletét, akik pedig felébrednek, gyakorta maradandó károsodással élnek tovább.

Bianchi a 2013-as szezonban a Marussia pilótájaként mutatkozott be a Forma-1-ben. Augusztus 3-án lett volna 26 éves.

A baleset

Bianchi átmenetileg a 3. helyen is autózott, majd kerékcseréi után Kobajasi mögé, a 20. helyre csúszott vissza. A 41. körben már sötétedett, és az időjárási viszonyok ismét rosszra fordultak, ezért Adrian Sutil Sauberje kicsúszott a Dunlop kanyar kijáratánál, és a falnak ütközött. Ekkor Bianchi előtte volt, ezért ő már elhagyta azt a pontját a pályának. Miután Sutil kiszállt az autójából, egy daruskocsival kezdték meg a mentését, az érintett szakaszon dupla sárga zászló volt érvényben. Mikorra sikerült megemelni a Sauber roncsát (42. kör), Bianchi is megérkezett a 7-es (Dunlop) kanyarhoz. Egy vízátfolyáson csúszhatott meg az autója, és teljes sebességgel a Sutilt mentő daruskocsinak csapódott. Az ütközés ereje darabokra törte a Marussiát, Bianchi pedig azonnal elvesztette az eszméletét. A versenyirányítás beküldte a Safety Cart és az orvosi autót, majd a 46. körben véglegesen leintették a futamot (a 44. kör eredménye alapján Hamilton győzött Rosberg és Vettel előtt).

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés