Hirdetés

Hirdetés

Jogerős a halálos balesetet okozó munkagépes ítélete

2013.10.15. 13:07

Még 2010-ben történt a végzetes debreceni baleset.

Hirdetés

Helybenhagyva az elsőfokú ítéletet halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt jogerősen 8 hónap végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék L. Jánost, aki még 2010-ben okozta egy fiatal motoros halálát Debrecenben. A bíróság a vádlottat 3 év 2 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, illetve kötelezte az összesen 533 ezer forint bűnügyi költség megtérítésére.

A Debreceni Járásbíróság ítélete azért került a másodfokon eljáró bíróságra, mert az ügyészség súlyosítást, a vádlott és védője enyhítést kért. A védő a mai nyilvános ülésen újabb szakértők és tanúk meghallgatását indítványozta, ezt azonban a bíróság elutasította. Dr. Tóth Ildikó tanácsvezető bíró indoklásában kiemelte: a baleset bekövetkeztét nem befolyásolta az, hogy a motor tuningolt volt vagy sem, de azzal sem lehetett volna elkerülni az ütközést, ha a robogó világítása működik. Amikor ugyanis a munkagép megkezdte a kanyarodást, a motoros 29 és fél méter távolságra volt, így a munkagép vezetőjének észre kellett volna vennie. Amennyiben a motoros betartotta volna a 40 km/h sebességhatárt, ilyen távolság mellett abban az esetben is blokkoló fékezésre kényszerítette volna őt a vádlott. A Debreceni Törvényszék megállapította, hogy a munkagép vezetője alapvető és súlyos közlekedési szabályt sértett akkor, amikor a jól belátható, forgalommentes, 200 méteren át egyenes útszakaszon kellő meggyőződés nélkül kezdett nagy ívben balra kanyarodni.

A baleset 2010 júliusában történt, Debrecenben. L. János egy munkagéppel közlekedett és balra akart kanyarodni a munkaterületre, amely az úttest melletti füves területen és járdán volt. Kanyarodás közben azonban nem adta meg az elsőbbséget a vele szemben 55 – 65 km/h sebességgel érkező segédmotor-kerékpárosnak. A motoros olyan erővel ütközött a munkagépnek, hogy a kanál kettészakította a testét. A 20 éves fiú azonnal életét vesztette.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés