Hirdetés
Hirdetés

Idén hamarabb kezdődik a tiszavirágzás a Bodrogon

| 2018. 06. 01. | 17:30:00
A szokatlan meleg okozza.
Idén hamarabb kezdődik a tiszavirágzás a Bodrogon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szokatlanul meleg tavaszi időjárásnak köszönhetően a kérészek a vártnál hamarabb, már május utolsó napján jelentős aktivitást mutattak a Bodrog folyón - írja az Aggteleki Nemzeti Park oldala.

Minden évben tartanak ehhez kapcsolódóan bodrogzugi tiszavirágzási túrát, ami június 1-én technikai okokból kifolyólag elmarad.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) a kérészek (Ephemeroptera) rendjébe tartozó, 8-12 centiméter hosszú, színpompás rovar, melynek szárnyfesztávolsága eléri a 6-7 centimétert. A víz felszínére rakják a petéiket, és lesüllyednek a tó fenekére és ott fúrják a földbe magukat. Az ivarérett állatok rövid felszíni életük során nem is táplálkoznak, bélcsatornájukat levegővel pumpálják fel, hogy könnyebben tudjanak repülni. A kifejlett kérészek nem túl jól, csapongva repülnek.

Főleg tavaszi és nyáreleji rajzáskor figyelhetők meg, amikor násztáncukat járják. A tiszavirág rajzása az esti órákban kezdődik és körülbelül három órán át tart.

A rajzás nyitányaként az agyagos partoldalban élő hároméves lárvák felemelkednek a víz felszínére. Feljutásukat a kültakarójuk alatt felhalmozódó gáz segíti. A vízfelszínen bújik elő a lárvabőrből a szárnyas rovar.

Az egykor Európa szerte elterjedt faj napjainkra a kontinens legnagyobb részéről eltűnt. Hazánkban nagy tömegben már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él.

Hirdetés
Hirdetés