Hirdetés
Hirdetés

A nap árnyékos oldala

Borsodihír | 2024. 04. 24. | 17:46:13
XXX
A nap árnyékos oldala
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Látott az elmúlt egy évben bőrgyógyász? Megnézetted az anyajegyeidet? Ha igen, kapsz egy piros pontot, görgethetsz is tovább. De ha azok közé tartozol, akik imádják a napsütést, és kihagytad az éves kontrollt, itt az ideje egy komoly beszélgetésnek.

A napfény, ami olyan jólesően simogatja a bőrödet, az egészségedet fenyegeti. Az UV-sugárzás károsítja a bőrsejtjeidet és növeli a bőrrák, különösen a melanoma kialakulásának kockázatát.

Ismerni és felismerni

Az elmúlt években világszerte megnőtt a bőrdaganatos esetek száma. A romló statisztika arra figyelmeztet, hogy vegyük tudomásul a veszélyt, és ne bagatellizáljuk el a korai felismerés fontosságát. 

A Perfect Laser orvoscsapata a mesterséges intelligenciát is beveti, hogy pontosabb képet adjon az anyajegy- és bőrrákszűrésre jelentkezőknek az egészségükről. Most megosztjuk azokat a tanácsokat, amelyekkel minden páciensüket ellátják, hogy két vizsgálat között is biztonságban érezzék magukat.

Önvizsgálat lépésről lépésre

Már az általános iskolában belénk sulykolták, hogy a bőrünk testünk első védelmi vonala. Rendszeres önvizsgálattal sokat tehetünk azért, hogy ezt a szerepet minél hatékonyabban be tudja tölteni. 

  • Minden hónapban jelöld ki azt az időt, amikor megfigyeled magad. A legjobb, ha teljesen meztelenül, egy jól megvilágított helyiségben teszed.
  • Egy nagy méretű tükör segítségével nézd végig a bőröd. Használj kézi tükröt a nehezen látható helyekhez, mint amilyen a hátad.
  • Ismerd a bőröd, így könnyebben észreveszed a változásokat. Figyeld meg az újonnan megjelenő anyajegyeket, és kövesd nyomon, hogy a meglévőknél történt-e változás.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha egy anyajegy jelentősen megnő, különösen, ha gyorsan történik. Ha szabálytalanná vagy aszimmetrikussá válik. Esetleg új színek jelennek meg rajta, a felülete kiemelkedik, pikkelyesedik vagy keményedik. Akkor se várj a vizittel, ha viszket, vérzik, érzékeny vagy fájdalmat okoz.

Akik többet kockáztatnak

Bárki hajlamos lehet a bőrrákra, de vannak tényezők, amelyek a sebezhetőségre utalnak. Jelek, amelyek indokolttá teszik, hogy nagyobb figyelmet fordíts a bőrgyógyászati szűrésekre. 

Ilyen például, ha gyakran töltöd az idődet a szabadban munka, kikapcsolódás vagy kertészkedés okán. Bár a szolárium adta barnaság csábító, fontos tudni, hogy a mesterséges UV-sugárzás ugyanúgy károsíthatja a bőrsejteket, mint a természetes napfény. 

Ha a családban előfordult már bőrbetegség, különösen bőrrák, akkor genetikailag hajlamosabb lehetsz a betegség kialakulására. Könnyen leégsz, gyorsan kipirosodsz? Ez ugyanúgy fokozott rizikóra utal, mint az, ha szeplős vagy, esetleg sok anyajeggyel rendelkezel. 

Teendők: ne várj tovább!

Ne bízd a véletlenre a bőröd egészségét! Ha úgy érzed, hogy valamelyik kockázati csoportba tartozol, keress fel egy bőrgyógyászt, és beszélj meg egy időpontot szűrővizsgálatra. Ez az egyszerű lépés segít megőrizni az egészségedet. Vigyázz magadra – ma és minden nap.

Hirdetés
Hirdetés