Hirdetés
Hirdetés

Elment Ficsku Pál író, szerkesztő

Cívishír | 2024. 03. 15. | 13:51:33
Legismertebb könyve 2006-ban jelent meg Gyerekgyár címmel.
Elment Ficsku Pál író, szerkesztő
Ficsku Pál (Fotó: Kis Norbert)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Március 15-ére virradóan ötvenhét éves korában elhunyt Ficsku Pál (eredeti nevén: Gyulai Csaba) író, könyvkiadó, szerkesztő – közölte a Litera.

Ficsku Pál Debrecenben született 1967-ben, egyetemi tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetemen kezdte el 1986-ban, és 1997-ben fejezte be a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Írásai megjelennek az Élet és Irodalomban, az Alföldben, a Mozgó Világban és a Törökfürdőben. Öt önálló kötetet publikált: A videódisznók esete és más történetek; Ami egy regényből kimarad; Élni három nővel; Matatás a végeken. Vigyázat, dzsalok!; Szakbarbárok és a Gyerekgyár. Volt az Új Holnap főszerkesztője, dolgozott restaurátorsegédként, írt filmforgatókönyvet, volt a Nyugat című tévéműsor szerkesztője, egyetemi óraadó, négy hónapig gimnáziumi tanár is.

Legismertebb könyve 2006-ban jelent meg Gyerekgyár címmel, amiben ikergyermekei születésének történetét írta meg. Írásait lefordították többek között német, angol, francia, olasz, lengyel, cseh, szlovák, bolgár, szerb, szlovén és norvég nyelvre.

Az általa alapított Pufi Pressz kiadó saját könyvén túl többek között Kéri Piroska, Nagy Atilla Kristóf, Bozsik Péter és Bereményi Géza műveit jelentette meg. 1992-ben az Örkény István novellapályázat 2. díját nyerte el, 2004-ben Szabó Lőrinc-díjat kapott, és neki ítélték a Mozgó Világ nívódíját. Volt Soros- (1996) és Móricz-ösztöndíjas (1997).

Hirdetés
Hirdetés