Hirdetés
Hirdetés

Jelentős támogatást kap Borsod a zöld átálláshoz

MTI | 2024. 04. 16. | 16:36:38
Közölték, mire fordíthatják a pénzt.
Jelentős támogatást kap Borsod a zöld átálláshoz
Támogatják a klímasemleges gazdaságra való átállást (Fotó: Veres Pál Facebook-oldala)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz forrásaiból az unió mintegy 110 milliárd forintot biztosít a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására – jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára április 16-án Egerben. Nagy Balázs az Igazságos Átmenet Alap forrásainak szétosztásában a KEHOP Plusz monitoring bizottságának munkáját segítő albizottságok alakuló ülését követően ismertette:

a keretből Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye klímasemleges gazdaságra átállását támogatják a 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban.

A rendelkezésre álló összeg a KEHOP Plusz program 1552 milliárd forintos pénzügyi keretének 7 százalékát teszi ki – tette hozzá. Jelezte: a pénzt a három érintett vármegye munkaerő-átképzésre, technológiaváltásra, kutatás-fejlesztésre, megújuló energetikai infrastruktúrájának fejlesztésére, környezetkímélő háztartási energiatermelés támogatására, továbbá a bányavíztelenítés hatásainak kezelésére és a rekultivált bányaterületek újrahasznosítására fordítja.

Közölte: a pénzügyi segítséget vissza nem térítendő támogatásként kapják majd a pályázók.

A források közül várhatóan még az év első felében elérhetővé válnak a mikro- kis- és közepes vállalkozások üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését célzó, zöld iparágakhoz kapcsolódó fejlesztések megvalósítását és az innovatív energiatermelést finanszírozó források – jegyezte meg. Az év második felében lakóépületek energetikai korszerűsítésére, lakossági energiafelhasználás csökkentésére, környezetkímélő háztartási energiatermelésre is terveznek pályázatokat – mondta.

Szokolai Zsolt, az Európai Bizottság Regionális és várospolitikai főigazgatóság egységvezető-helyettese hangsúlyozta: az igazságos átmenet feltétele, hogy az az érintettek lehető legnagyobb mértékű bevonásával történjen. Ezt a cél szolgálja a kedden Egerben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen megalakult három albizottság is, amelyek irányítói és tagjai segítenek abban, hogy a pályázati kiírások a helyi érdekeket és szükségleteket szolgálják.

A tájékoztatón kiosztott sajtóanyag alapján az igazságos átmenet albizottságok elnökének Deli Daniellát, az Energiaügyi Minisztérium Klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárát választották.

Hirdetés
Hirdetés