Hirdetés
Hirdetés

Miben segíthet egy növényvédelmi szakember?

Borosodihír | 2024. 04. 18. | 14:11:57
XXX
Miben segíthet egy növényvédelmi szakember?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vannak, akik csak a hatósági előírások miatt szerződnek növényorvossal. Azért, hogy legyen kipipálva ez a feladat is. De a pluszt: a benne rejlő lehetőségeket, az igazi szaktudást nem használják ki. Mégis, hogyan válassz növénydokit? Vajon kiben bízz meg? Ki az, aki rendelkezik kellő tapasztalattal és szakértelemmel?

Óriási károkat okozhat például egy nem jól megválasztott növényvédő szer. Akár le is égetheti a növényt vagy nem óvja meg a kórokozóktól. Ezért csak olyan szakemberrel dolgozz együtt, akinek van rálátása a folyamatokra, akár több év, illetve évtized távlatából is!

Másik fontos szempont legyen a jó referencia. Ha a Morva Növénydokit választod, akkor növényvédelmi szakirányítás mellett gazdasági adminisztrációban, pályázatírásban és akár precíziós gazdálkodásban is tudnak segíteni.

Mit csinál a növényorvos?

A növényvédelmi szakember olyan környezetkímélő technológiákat ajánl, amellyel megakadályozható a kártevők, kórokozók megjelenése, illetve elszaporodása egy adott kultúrában. Mindezt úgy, hogy gondoskodik az integrált növényvédelemről is. Az élelmiszerbiztonság terén is kiemelt szerepe van a munkásságának.

Milyen egy jó növénydoki?

Egy igazán profi növényorvos gyakorlatilag együtt él a táblával, folyamatosan figyeli, monitorozza azt. Ez azt jelenti, hogy szemrevételezi az ott fejlődő növénykultúrákat heti, kétheti rendszerességgel.

A legjobb, ha független szakembert választasz erre a feladatra. Olyat, aki nem kereskedik különféle márkák input anyagaival, és semmit nem beszél rád. Csak magát a szaktudást adja el Neked.

Persze növényvédelmi technológiáról mindenképp tartsatok konzultációt, hogy tudd, mi lehet számodra a leghatékonyabb és legköltségkímélőbb megoldás. Nem árt, ha a “doki” ért a gazdaság adminisztrációjához is, így egy kézben tudja tartani az összes teendőt.

A szaktanácsadás fókusza: agrotechnika

Fontos, hogy a választott növényvédelmi szakember ne csak a permetezésre tegyen javaslatokat! Sőt, ez legyen az utolsó, amit ajánl. Sokkal inkább vázoljon fel Neked agrotechnikai tippeket, amivel jobb terméshozamot tudsz realizálni. A tápanyag-utánpótlási szaktanácsadás is kiemelt szerepet tölt be abban, hogy kellően optimalizálni tudjuk a termelést. Itt érdemes a táblaszintű inputanyag-kijuttatásra fókuszálni.

Amennyiben precíziós gazdálkodásban is jártas egy növényorvos, akkor nyert ügyed van! Egy idő után ugyanis ez a technológia nem opció lesz, hanem megkerülhetetlen része az agrárgazdálkodásnak.

Sokat növel a termelési eredményeken, ha van segítséged a növénytermesztésben. Amennyiben nem akarsz egyedül bajlódni, és egy külsős céget szeretnél megbízni a növényvédős feladatokkal, fordulj nyugodtan Morva Növénydokihoz! A hatékonyság garantált.

Hirdetés
Hirdetés