Hirdetés
Hirdetés

Notórius tolvajt ítéltek el Miskolcon

| 2024. 03. 26. | 10:31:10
Sportot űzött a tolvajlásból.
Notórius tolvajt ítéltek el Miskolcon
Öt évet kapott... (Fotó: Illusztráció/Freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Járásbíróság ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki 23 esetben vette magához különböző sértettek pénztárcáit vagy mobiltelefonjait.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2022 februárja és augusztusa között összesen 23 alkalommal követett el lopási és kifosztási cselekményeket, rendszerint a sértettek táskájába, szatyrába vagy zsebébe benyúlva vette el azok pénztárcáit vagy mobilkészülékeit. Egyes esetekben a sértettek idős korát, máskor pedig egyszerű figyelmetlenségét használta ki a terhelt. Az elkövetési helyeket tekintve a férfi nem válogatott: villamoson, autóbuszon, boltban, piacon vagy éppen az utcán sétálva is követett el bűncselekményt. Az eltulajdonított pénztárcák némelyikében 40–60 ezer forint készpénzt, továbbá bankkártyákat, illetve személyes iratokat is talált.

A bíróság a vádlott bűnösségét kifosztás és lopás bűntettének minősített eseteiben, okirattal visszaélés, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében és lopás vétségének minősített eseteiben állapította meg, ezért őt halmazati büntetésül 5 év szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, vagyonára mintegy félmillió forint összeg erejéig vagyonelkobzást rendelt el, valamint kártérítés megfizetésére kötelezte az egyes sértettek javára. A büntetés-kiszabás során enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság a férfi beismerését és azt, hogy az okozott kár részben megtérült, míg súlyosító körülményként esett latba a terhelt büntetett előélete, a halmazatban lévő cselekmények nagy száma, valamint az elszaporodottság.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész három munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

Hirdetés
Hirdetés