Hirdetés
Hirdetés

Párizsi fotókiállítást is hazudtak a hidasnémeti csalók

civishir.hu | 2024. 04. 17. | 12:21:04
Ítéletet hozott az Encsi Járásbíróság a sértettől több milliós értéket kicsaló két férfival szemben.
Párizsi fotókiállítást is hazudtak a hidasnémeti csalók
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Encsi Járásbíróság két vádlott ügyében hirdetett ítéletet, akikkel szemben csalás bűntette miatt indult eljárás. A vádlottak a 2017 szeptemberétől 2019 decemberéig tartó időszakban a Hidasnémetiben lakó idős sértett bizalmába férkőzve tőle különböző összegű pénzt csaltak ki valótlan okokra hivatkozva: a valóságban nem létező hivatalos ügyek intézésére, ház körüli felújítási és javítási munkák elvégzésére, amire ténylegesen nem került sor, továbbá 

a másodrendű vádlott elhitette vele, hogy az általa készített fotókból Párizsban kiállítást szervez, amelynek költségeit, ha előre megfinanszírozza, nagy összegű honoráriumot fog kapni az értékesített képek bevételéből. 

Ezt követően a másodrendű vádlott a sértett nagy értékű ingóságait – így LCD televíziót, arany ékszereket, mobiltelefonokat – értékesítette, és az abból származó összegeket a saját megélhetésére, kiadásaira fordította.
A sértettnek az elsőrendű vádlott közel 400 000 forint, míg a másodrendű vádlott több, mint 8 millió forint kárt okozott.

A bíróság a vádlottakat folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért 

  • az elsőrendű vádlottat 1 év, 2 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, 
  • a másodrendű vádlottat 2 év 6 hónap szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. 

Kötelezte a vádlottakat a sértett kárának megtérítésére. A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak büntetlen előéletét, ezzel szemben súlyosító körülmény a másodrendű vádlott esetében, hogy több éven át folytatta a cselekményt.