Hirdetés
Hirdetés

Ünnepeljük a bolygót! – Föld napi játékajánló

Borsodihír | 2024. 04. 19. | 08:59:53
Rajtad a sor, segíts a Földnek és lakóinak!
Ünnepeljük a bolygót! – Föld napi játékajánló
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Remélem, mindenki tudja, hogy április 22. a Föld világnapja. Ha meg nem tudtátok, akkor most már tudjátok.;)

Fontos dátum, fontos nap ez, hiszen mi vagyunk azok, akik tehetünk a Földünkért. Meg kell látni, hogy mennyi rosszat tettünk már és teszünk folyamatosan, hogyan tesszük tönkre a leszármazottaink jövőjét, az állat és növényvilágot, a termőföldeket, a levegőt, a vizeinket és még sorolhatnám. Sokat lehet tenni azonban, hogy ne legyen olyan rossz a jövő, mint ahogy a tudósok felvázolják, de az első és legfontosabb a felismerés, hogy baj van és cselekednünk kell. Ha ezt már látod, akkor rajtad a sor, segíts a Földnek és lakóinak, legyenek azok emberek, állatok, növények, teljesen mindegy! 

Ebben a cikkben 3 társasjátékot mutatok be nektek röviden, amely ezzel a témával foglalkozik.

Ark Nova

Sokszor emlegettem már az Ark Novát, és nem véletlenül, hiszen az egyik kedvencem. BGG-n is előkelő top10 helyezést tart már hosszú ideje, hiszen mindamellett, hogy nagyon szép, még remek mechanikák is dolgoznak benne. 

Az Ark Novában egy állatkertet kell építenünk, de a tematika azért nem ennyi, bőven túlmutat azon, hogy tetriszként lepakolgassuk a lapkáinkat, állatokat vásároljunk bele, majd a győzelmi pontokkal nyerjünk. Az állatok elhelyezésének feltételei vannak, mint pl. különböző kontinensekhez kötődik vagy mondjuk hasonló fajokhoz, de fontos az is, hogy mekkora élettér (karám) kell neki. A különleges épületek mellett az állatkertünkbe fogadhatunk tudósokat, ami mutatja, milyen elképesztően széleskörű tudománya van az állatvilágnak.   

Amiért azonban a leginkább az állatok tiszteletéről szól a játék azok a természetvédelmi projektek. Eleve a játék szerves része, hogy természetvédelmi pontokat gyűjtsél, és nagyon jól ki van találva, hogy csak olyan cselekményekért (kártyákért) kapsz, amivel teszel valamit a környezetedért, a Földért. Ebből a legmeglepőbbek azok a kártyák, amelyekkel a természetbe engedhetsz vissza állatot. Bár közben fogy az állatkerted vonzereje, de azzal, hogy elengeded az addig dédelgetett állatodat, több pontot kapsz, így közelebb kerülsz ahhoz, hogy nyerjél, és voilá! Máris arra tanít a játék, hogy ne csak mutogasd, neveld fel, vigyázz a kedvencedre, hanem, ha eljön az ideje, engedd vissza oda, ahol neki természetes. Szerintem ez fantasztikus húzás!

Az Ark Nova egy elég komplex játék, de miután rájöttél, hogy mit is akar tőled, rájössz, hogy mégis milyen egyszerű.

A Föld

Nem is lehetne ennél aktuálisabb játék ezen jeles nap alkalmából. A Föld című társasjátékban mindenki külön-külön szigeten próbál meg egy önálló ökoszisztémát kialakítani, a saját bolygónk mintájára. A virágok ültetése mellet figyelni kell a hőmérsékletre, komposztálni, csíráztatni kell.

A látványvilág az Ark Novához hasonlóan lenyűgöző, és ezt még a 3D fa elemek is külön színesítik. Remek ötlet, hogy a lombok más-más színűek és rád van bízva, hogy milyet választasz, így növelve a varázslatos asztalképet. 

A Föld mechanikájában talán az a legjobb, hogy a másik körében is cselekszünk, így folyamatosan van munkánk, nem ununk bele a játékba, mindig van mit csinálnunk, és amennyiben mégis extragyorsak vagyunk, úgy a kártyák alján kis leírásokat kapunk az adott természeti jelenségről, növényről vagy állatról, így még bővíthetjük is a tudástárunkat.

A Föld egy közepesen összetett játék, egy bő órás, másfél órás játékmenettel, de tinédzser gyerekekkel az egész család közösen játszhatja. 

Az Ébredő Erdő

Onibi megtámadta az erdő szent fáját és a mi feladatunk erődszellemként megvédelmezni. Ez már önmagában elég ahhoz, hogy felkerüljön a játék a Föld napja listára, de ebben a versengős játékban nem egyszerűen csak el kell oltani a tüzeket. Sokkal többről van benne szó.

Egyrészt mesés grafikája van, szó szerint. Másrészt okos kis mechanikák, amelyek több stratégiai lehetőséget is rejtenek magukban. A játék maga pörgős. Az egyik felében még egyszerre kockáztatunk a lapok felcsapásával, a következőben pedig külön-külön hajtunk végre akciókat, míg végül, mint egy kooperatív játékban, ellenőrizzük, hogy a gonosz Onibi mennyire hatalmasodott el az erdőnkben, és ennek függvényében kapunk Lángvaránusz kártyákat. No nem, ezeket nem érdemes gyűjteni…
Emellett szent virágokat gyűjthetünk, védelmező fákat ültethetünk és mindennek az alapjaként őrző állatokat gyűjthetünk. 

Az Ébredő erdő egy remek családi-stratégiai játék, amelybe akár már a 10 éves gyerekeket is bevehetjük és együtt próbálhatjuk megmenteni a Földet. Akarom mondani az erdőt, a Szent Fát.

Figyeljünk oda a Földre, mert csak egy van belőle!

Hirdetés
Hirdetés