Hirdetés
Hirdetés

Hamarosan kiderül, mi vár az angliai magyarokra

| 2017. 04. 25. | 09:45:00
A választáson dőlhet el a sorsuk.
Hamarosan kiderül, mi vár az angliai magyarokra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A brit Munkáspárt kormányra kerülése esetén első lépéseként egyoldalúan garantálná a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságait.

A legújabb felmérések is mindazonáltal azt jelzik, hogy a június 8-ára kiírt előrehozott választások fő esélyese a kormányzó Konzervatív Párt, amely viszonossági alapon kívánja biztosítani a külföldi uniós munkavállalók jogait, hasonló egyidejű garanciákat elvárva az EU-társállamoktól az ott élő britek számára. 

Sir Keir Starmer, a 2010 óta ellenzékben politizáló Munkáspárt árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje szerint a legsarkalatosabb horderejű különbség a konzervatívok és a Labour Brexit stratégiája között az, hogy ha a Munkáspárt kormányt alakíthat, mindenképpen megőrzi az Európai Unió egységes belső piaca kínálta előnyöket a brit gazdaság számára. E stratégia keretében a Labour-kormány szintén megalakulásának első napján feltételek nélkül, akár egyoldalúan garanciát vállalna a Nagy-Britanniában élő és dolgozó 3,5 millió külföldi EU-polgár jogosultságainak megvédésére a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakban is.

Theresa May már korábban bejelentette, hogy az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnése után nem kívánja fenntartani tagságát az Európai Unió egységes belső piacán sem, mivel e tagsághoz olyan feltételeket kellene teljesíteni, mintha a brit EU-tagság meg sem szűnne.

Hirdetés
Hirdetés