Hirdetés
Hirdetés

Van egy borsodi település, ahol mindennap havazik

| 2020. 01. 23. | 20:45:00
Évszakhoz méltó télen az időjárás.
Van egy borsodi település, ahol mindennap havazik
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Van egy település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a tél olyan igazi, mesebeli.

Széphalmot egész télen hó borítja. Kazinczy Ferenc falujában akkor is havazik, ha az egész országban egy hópehely sem látható - írja a 24.hu.

Az alig több mint 600 lelket számláló Széphalom ugyan aprócska település, ám az országban szinte mindenki ismeri, mégpedig Kazinczy Ferencnek köszönhetően. Széphalom nem a falu eredeti neve, az ott élő Kazinczy Ferenc adta neki ezt a nevet, és ő is tette híressé. Az író három évtizeden keresztül, 1831-ben bekövetkezett haláláig élt a településen, mauzóleuma ma is valóságos zarándokhely.

Újabban azonban a település a gyönyörű természeti környezet és nemzeti emlékhely mellett egy télen tapasztalható, párját ritkító jelenség miatt is nevezetes lett.

Amint a hőmérséklet megközelíti a fagypontot, Széphalmon havazni kezd. A szezon végéig pedig csak esik és esik, akár napi 24 órában, ha úgy alakul.

Persze nem valami csodáról van szó. A háttérben a Zempléni Kalandpark közeli hegyre épült sípályájának hóágyúi állnak. A falut - az időjárástól függetlenül - akár 10 centi hó is boríthatja, míg a pár kilométerre fekvő Mikóházán vagy Sátoraljaújhelyen ebből semmit nem érzékelnek.

Nem természetes hópelyhek hullanak, hanem fagyott vízpára, gombostűfejnyi kristályok, a különbség elég szembetűnő. A földön viszont szép, fehér takarót képez, jól tapad, a gyerekek minden nap szánkóval közlekednek, hóembert építenek és hógolyóznak, míg az ország más részein csak vágyakoznak némi hó után.

A különleges helyzetben azért a település lakói találnak negatívumot is, hiszen ami a látogatóknak élmény, az az ott lakóknak sokszor bosszúságot jelent.

December eleje óta szinte folyamatosan havazik a településen, így az emberek nem győzik a havat lapátolni. Egy enyhe nappalt és fagyos éjszakát követően pedig a megolvadt hó reggelre jégpáncélt képez az utakon.

Hirdetés
Hirdetés