Hirdetés

Hirdetés

A járvány miatt őszre halasztják a HPV-oltásokat

borsodihir.hu

2020.04.27. 16:56

A járvány miatt őszre halasztják a HPV-oltásokat

Az immunizáció nem veszít a hatékonyságából.

Hirdetés

Vélhetően a következő tanévre csúszik a hetedikes lányok HPV (humánpapilloma vírus) elleni kampányoltásának második adagja – tudta meg a Nemzeti Népegészségügyi Központtól a Népszava.

Mint írják: míg az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása a szokásos rendben zajlik, a kampányoltásokra a járványt követően kerül majd sor.

Magyarországon 2014-ben került be a HPV elleni oltás az immunizációs programba, felmenő rendszer nélkül (tehát minden évben csak egy korosztály kap oltást). A védettség eléréséhez fél éves időközzel két oltásra van szükség, melyet nálunk a 7. évfolyamba járó lányok ősszel és tavasszal ingyen kapnak meg. Egyetlen feltétele, hogy a szülő nyilatkozzon: kéri az oltást. Az államtól a 2018/19-es tanévtől a 9 komponensű, legszélesebb körű védelmet nyújtó HPV elleni védőoltást kapják a gyerekek. Idén az iskolai oktatás járvány miatti felfüggesztése nehezíti a lányok második oltását.

Idén az iskolai oktatás járvány miatti felfüggesztése nehezíti a lányok második oltását, de a csúszás nem okoz bajt – nyilatkozta a Népszavának Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke.

Az immunizáció nem veszít a hatékonyságából, és nem is kell újrakezdeni az oltási sorozatot.
oltásHPV

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés