Hirdetés

Hirdetés

Életfogytiglan a nagyapját megölő sajószentpéterinek

Borsodihír

2022.05.06. 15:15

Életfogytiglan a nagyapját megölő sajószentpéterinek
A kép illusztráció: pixabay.com

Élettársával együtt gondolták ki, és hajtották végre az ördögi tervet.

Hirdetés

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Miskolci Törvényszék a nagyapját megölő sajószentpéteri férfit és élettársát - közölte a Borsodihírrel Majoros Tünde sajtótitkár.

A vádlottakkal szemben többszörösen minősített emberölés és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás. A megállapított tényállás szerint a férfi és élettársa elhatározták, hogy megszerzik a férfi nagyapjának szerencsejátékon nyert és megtakarított pénzét, valamint az idős sértett megfélemlítésével elérik, hogy lakásából végleg idősek otthonába költözzön. Mindezek érdekében 2019. április 1-jén éjjel megrongálták a sértett ingatlanát, de az idős férfi az ijedtség ellenére sem akart otthonba költözni.

Követ dobtak a fejére

A vádlottak azonban nem tettek le pénzszerzési szándékukról, ezért néhány nappal később éjjel visszamentek a nagyapa lakásához, ahol értékek után kutattak, miközben a sértett az egyik szobában aludt.

Attól félve, hogy az idős férfi felébred és felismeri őket, egyikük egy nagy súlyú követ dobott a férfi fejére, majd egy késsel mindketten többször megszúrták, megvágták a sértett arcát, nyakát és mellkasát. A sértett a bántalmazás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt.

A vádlottak átkutatták a lakást, azonban a sértett megtakarított pénzét nem találták meg, ezért távoztak. Az unoka azonban nem nyugodott bele a történtekbe, ezért újra visszament a házhoz, ahonnan készpénzt, karórát és egy gyűrűt vitt magával, összesen néhány tízezer forint értékben.

A törvényszék mindkét vádlottat négy bűncselekményben mondta ki bűnösnek, amelyeket társtettesként követtek el: aljas indokból vagy célból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, éjjel, felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés bűntette, felfegyverkezve,  a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette, illetve rongálás vétsége miatt mindkét vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A férfi legkorábban 40 év, a nő 35 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

A törvényszék a büntetés-kiszabás során súlyosító körülményként értékelte mindkét terhelt kitartó szándékát, a bűncselekmények többszörös halmazatát és kiemelt tárgyi súlyát, továbbá a férfi vádlott esetében azt is, hogy hozzátartozója sérelmére követte el a cselekményeket.

Mind az ügyész, mind a vádlottak és védőik 3 munkanapot fenntartottak a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, így még nem tudni, hogy az ítélet elsőfokon jogerőre emelkedik-e, avagy a büntetőügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik-e majd.

SajószentpéterMiskolci Törvényszék

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés