Hirdetés
Hirdetés

Borsodi programozó tehetségek is versenyeztek

| 2022. 12. 07. | 10:02:00
Algoritmusok, sudoku, rekurzív függvények…
Borsodi programozó tehetségek is versenyeztek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A régió legjobb egyetemista és középiskolás programozói versenyeztek a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Regionális Programozói Csapatversenyén december 4-én. Hajdú-Bihar mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, valamint a romániai Partiumban működő középiskolák tanulói jelentkeztek a megmérettetésre, de rajtuk kívül a versenybizottság által meghívott egyéb intézmények csapatai is nevezhettek az eseményre – olvasható az Unideb.hu beszámolójában.

Baran Sándor dékánhelyettese elmondta: két év ugyan kimaradt a járvány miatt, de a mostani versenyen is látszott, hogy van rá igény, ezúttal is sokan jelentkeztek. Szeretnék a régió legjobbjait a Debreceni Egyetemre csábítani, megtalálni azokat a fiatalokat, akik elhivatottak az informatika iránt – tette hozzá.  

A feladatok révén nemcsak a klasszikus programozói tudást mérték fel, hanem a résztvevők logikáját is kihívások elé állították.  A példák között megjelent többek között a kibővített sudoku ellenőrzése, a különböző ábrák, karakterek felhasználásával történő kirajzolása, legrövidebb útvonalak és legnagyobb közös osztók keresése. Emellett a versenyzők bizonyíthatták, hogy otthonosan mozognak a különböző típusú algoritmusok világában is, így például dinamikus programozás használatával különböző domborzati adatokkal ellátott sípályán navigálhattak, valamint rekurzív függvényekkel segíthettek a Debreceni Egyetem Pénzügyi Osztályának a költségvetés elkészítésében.

Hirdetés
Hirdetés