Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új iskolakertet adtak át Taktabájon

| 2023. 06. 09. | 19:37:00
Koncz Zsófia a környezettudatosság és a fenntarthatóság fontosságáról beszélt.
Új iskolakertet adtak át Taktabájon
Hirdetés
Hirdetés

Új iskolakertet adott át Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára június 9-én Taktabájon, ahol köszöntőjében a környezettudatosság és a fenntarthatóság fontosságáról beszélt.

Emlékeztetett: 2020-ban a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv elfogadásával több olyan programot indítottak, amelynek egyik része az illegális hulladéklerakók felszámolását, a másik része folyóink, vizeink tisztán tartását célozta.

A politikus, a térség fideszes országgyűlési képviselője hozzátette, ilyen kezdeményezés például a TeSzedd! akció, amelyhez Taktabáj idén sok résztvevővel csatlakozott. Említést tett az államtitkár a PET Kupáról, valamint a Zöld óvoda, a Gumicsizmás természetvédelem és a Kölcsönkapott levegő programról is. Koncz Zsófia az országos iskolakert-fejlesztési programról elmondta, a kiválasztott intézmények érintett pedagógusai – összesen 264-en – kertvezetői képzésben részesültek. Az intézmények emellett kertészeti eszközöket és pedagógiai mentorálást kaptak. Közölte, az iskolakerti alapozó alprogram negyedik ütemének felhívására két hét alatt 258 intézmény jelentkezett, az eddig lezárult négy ütemben összesen 287 intézmény, köztük 110 óvoda és 177 iskola volt érintett.

Pauliczky Nóra, az Iskolakertekért Alapítvány elnöke üdvözölte a közösség munkáját, megjegyezve: egy projektet hosszú távon fenntartani csak akkor lehet, ha széles, támogató közösség van körülötte, ami Taktabájon megvan.

Nemes János (független) polgármester elmondta, 2021-ben a taktabáji általános iskolában több projekt is elindult, köztük az iskolakert kialakítása, amelyhez az önkormányzat minden segítséget megadott.

Kisvárdainé Posta Mariann, a Patay Sámuel Általános Iskola igazgatója arról beszélt: csatlakoztak az iskolakertprogramhoz, elnyerték az ökoiskola címet, emellett mintegy százan vettek részt a TeSzedd! akcióban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés