Hirdetés

Szavazzon a szárnyasokra!

civishir.hu

2018.07.03. 14:28

Szavazzon a szárnyasokra!
Három madár közül választhatnak. (Fotó: MME)

Van rá három hetük.

Hirdetés

Mi legyen 2019 év madara? – lakossági szavazást indított a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a "szurka-piszka madarak" között.

Az 1979-ben indult "Év madara" programjának célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.

Gólyatöcs

Fekete-fehér színezetű, hosszú lábú, egyenes csőrű partimadár. Kopár, sekély vízborítású helyeken, laza telepeket alkotva és egyesével is költ. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Vonuló, Afrikában telel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

Gulipán

Felfelé hajló csőrével tűnik ki a partimadarak közül. Eurázsiában és Észak-Afrikában a tengerpartok és a kontinentális sós tavak mentén, a talajon költ. Kisszámú, de rendszeres fészkelő hazánkban a Kiskunsági szikes tavain, de az Alföldön és a Dunántúlon is fészkel. A hazai állomány fennmaradását a szikesek rekonstrukciója és megfelelő kezelése biztosíthatja. Vonuló, a telet a Mediterráneumban és Afrikában tölti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

Nagy póling

A legnagyobb termetű hazai partimadár, feltűnően hosszú, lefelé hajló csőrrel. Magyarország vizenyős rétjein, turjánvidékein és lápjain szórványosan és csak kis számban költ, fészkelő állománya csak 20-60 párra tehető. Hazai állományának védelme csak jellegzetes költőhelyeinek, a turjánosoknak megőrzésével biztosítható. Vonuló, Afrikában és Ázsia déli részén telel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 forint.

Szavazni július 23-án délig lehet az MME honlapján.
szavazásév madara

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés