Hirdetés

Hirdetés

II. Erzsébet 73 év után először tölti Fülöp herceg nélkül a születésnapját

2021.04.21. 13:11

II. Erzsébet 73 év után először tölti Fülöp herceg nélkül a születésnapját
II. Erzsébet Nagy-Britannia leghosszabb ideig regnáló uralkodója

Uralkodói szerepe csak jelképes. Még a kevés jogát sem gyakorolja.

Hirdetés

73 év után először tölti Fülöp herceg nélkül a születésnapját II. Erzsébet brit uralkodó.  1926. április 21-én született Elizabeth Alexandra Mary Windsor néven anyai nagyapja londoni házában (17 Bruton Street, Mayfair). A Buckingham-palota magánkápolnájában keresztelte meg York anglikán érseke. Első keresztnevét édesanyja után, második keresztnevét Alexandra királyné (apai dédanyja) után, harmadik keresztnevét pedig apai nagyanyja, Mária királyné után kapta. 

Amerikai „segítséggel” került trónra

Nagyapja, V. György uralkodása alatt harmadik helyen állt a brit trónöröklési rendben, nagybátyja, Eduard és apja után. Amikor 1936-ban meghalt nagyapja, a trónra VIII. Eduárd néven nagybátyja került, de még ugyanabban az évben az új király, lemondott a trónról, hogy összeházasodhasson az elvált amerikai nővel, Wallis Simpsonnal. Erzsébet apja, mint a trón elsőszámú várományosa lett a király, Erzsébet pedig a trónörökös. 1943-ban 16 évesen volt első hivatalos szereplése, amikor meglátogatta azt a gránátos gárdaezredet, melynek előző évben ezredesévé nevezték ki. Röviddel 18. születésnapja után a parlament kinevezte állami tanácsosnak, így apja távollétében elláthatta az államfői feladatokat. 1945 februárjától a brit hadsereg női haderejében szolgált, ahol sofőrnek és szerelőnek képezték ki. Öt hónap szolgálat után a kapitányi rang női megfelelőjével tüntették ki.

Uralkodása jelképes

Apja halála után, 1952-ben került a trónra, akkor már kétgyermekes anyaként. Uralkodó szerepe azóta is  névlegesnek mondható. Bár vétójoga van az egyes törvények elfogadásában, ezzel a jogával soha nem élt. Kanada alkotmánya elvben komoly jogköröket biztosít a királynő számára, de ezeket szintén nem gyakorolja. A fegyveres erők főparancsnoka, de csak arra van joga, hogy bejelentse a háborút és aláírja a békét. Jelenleg a világ egyetlen olyan uralkodója, aki egyszerre több országnak is az államfője. II. Erzsébet királynő a legtöbb különféle típusú postabélyegen, érmén és papírpénzen szereplő személy a történelemben. 2015. szeptember 9-én ükanyját, Viktória királynőt is felülmúlva, Nagy-Britannia leghosszabb ideig regnáló uralkodója lett. Az anglikán egyház feje, a skót presbiteriánus egyház védelmezője.

A családja

Férjétől, a nemrég elhunyt Fülöp edinburgh-i hercegtől négy gyermeke született. Nyolc unokája és tíz dédunokája van. Első számú örököse az 1948-ban született fia, Károly herceg.

Nagy-BritanniaII. ErzsébetEgyesült Királyság

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés