Hirdetés
Hirdetés

A jelenlét-érzékelő hasznosulása a világításvezérlés szempontjából

| 2021. 11. 14. | 16:20:00
XXX
A jelenlét-érzékelő hasznosulása a világításvezérlés szempontjából
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egész pontosan mi is az a jelenlét-érzékelő? Hogyan működik? Milyen úton és módon jelentkezhet a hasznossága? Kiknek és mikor lehet indokolt fontolóra venni a hasznosításának a lehetőségét?

Leginkább ezeken a kérdéseken és szempontokon keresztül tárgyaljuk ki a cikkben azt, hogy miért lehet erősen indokolt a korszerű jelenlét-érzékelő hasznosításának ötlete a gyakorlatban.

Kezdjük először ott, hogy mit szokás jelenlét-érzékelő névvel illetni?

Talán a sokak által ismert mozgásérzékelőhöz lehet hasonlítani. Ugyanakkor semmiképp sem érdemes összemosni a két fogalmat. Azért sem, mert a működésük szempontjából igenis vannak lényegi eltérések közöttük.

Először is a jelenlét-érzékelő érzékenyebb, finomabb szerkezetnek számít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár az úgynevezett mikromozgásokat is képes hatékonyan érzékelni. Ráadásul gyorsabban is reagál a mozgásokat érzékelve.

Ha pedig képes volt érzékelni a mikromozgást, utána egészen addig nem is fog lekapcsolni, amíg ezt a legapróbb rezgést érzékeli a környezetében.

Milyen szempontok mentén szokás beszerezni és alkalmazni a jelenlét-érzékelőt?

Valószínűleg nem nehéz kitalálni, hogy alapvetően vagyonvédelmi megfontolásból szokott felmerülni a korszerű jelenlét-érzékelő beszerzésének a lehetősége. Elvégre nehéz elképzelni azt az illetéktelen behatolót, aki bátran közelít meg olyan célpontokat, ahol magától felkapcsol a világítás.

Persze a vagyonvédelem mellett biztonsági megfontolás is indokolhatja a jelenlét-érzékelő használatát. Ha ugyanis nem kell a sötétben a lámpakapcsoló után kutatni, azzal proaktívan kerülhető el egy-egy nemkívánatos baleset.

Emellett pedig úgymond madártávlatból szemlélve a kérdéskört, az Elektrikstore.hu webáruház jelenlét-érzékelő változatai a világításvezérlés modern megvalósítását is hatékonyan képesek elősegíteni.

A jelenlét-érzékelő hasznosulásának lehetőségei a világításvezérlés szempontjából

Mik lehetnek a racionális szempontok akkor, amikor a világításvezérlés korszerű lehetőségeit fontolgatja az ember? Nyilván a lényeg abban keresendő, hogy lehetőség szerint minél inkább minőségi fényeket sikerüljön megteremteni, minél kevesebb energiát felhasználva.

Ebből a szempontból pedig már könnyen belátható, hogy a jelenlét-érzékelőhöz hasonló automatizált megoldások mennyire sokat segíthetnek a megvalósításban. Gyakorlatilag egyszer kell csak telepíteni és beprogramozni, onnantól kezdve pedig megbízhatóan teszi majd a dolgát.

Legyen szó tehát akár családi házak, társasházak, intézmények és professzionális irodák környezetében a világítás korszerűsítéséről, a jelenlét-érzékelő hasznosításának a lehetőségét erősen indokolt fontolóra venni.

Hirdetés
Hirdetés