Hirdetés
Hirdetés

Jöhetnek a külföldi fogadóirodák Magyarországra

| 2022. 03. 24. | 16:07:00
változhat 2023. január elsejétől a szabályozás.
Jöhetnek a külföldi fogadóirodák Magyarországra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az online szerencsejáték-oldalak és az online sportfogadások Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendenek. A világ vezető online kaszinóoldalai mellett a különböző sportfogadási appok is sok magyar játékost vonzanak. Ezért sokakat meglephet a tény, hogy jelenleg Magyarországon ezek a fogadóirodák nem működhetnek legálisan. Ez változhat 2023 január elsejétől, amennyiben jogerőre emelkedik a kormány erre vonatkozó törvényjavaslata.

Miről is van szó? A területet jelenleg a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991-ben elfogadott törvény szabályozza, amelyet 2010 után többször is módosítottak, mégpedig olyan irányban, hogy fokozatosan kiszorították a piacról a külföldi szerencsejáték-oldalakat. Magyarország 2004 óta tagja az Európai Uniónak és a tény, hogy a szerencsejátékok szervezése és lebonyolítása területén monopolhelyzetet biztosítottak az állami Szerencsejáték Zrt. részére, sérti azt az uniós alapelvet, amely kimondja, az egész EU területén alapszabadságnak számít a szolgáltatások, többek között az online szerencsejátékok nyújtása.

A módosítások ellehetetlenítették több külföldi fogadási oldal magyarországi működését, ezért az Unibet és a Sporting Odds az Európai Bírósághoz fordultak az ügyben és sikerrel jártak. A testület 2017-ben kimondta, hogy a magyar jogszabály-módosítás ellentétes az EU alapelveivel. Miután a Kúria is hasonló döntést hozott, levették a korlátozást az addig blokkolt külföldi szerencsejáték-oldalakról, viszont a jogszabályra további öt évet kellett várni. 

A kormány februárban nyújtotta be az Európai Uniónak azt a törvénytervezetet, amely formailag minden bizonnyal megfelel majd az előírásoknak. A javaslat értelmében jövő újévtől az európai szerencsejáték-szervezők is folytathatnak online sportfogadási tevékenységet Magyarországon.

Az új jogszabály egyik pikantériája, hogy hatálya csak az Európai Gazdasági Térség tagállamaira terjed ki, vagyis az Egyesült Királyság a Brexit okán kimarad ebből a piaci liberalizációból. Így az olyan fogadóirodák és szerencsejáték-oldalak, amelyek székhelye a szigetországban található, továbbra is nehézségekkel néznek szembe. Az érintettek szerint a másik buktató az a jogszabályi kitétel, miszerint csakis olyan fogadóiroda kaphat működési engedélyt, amelyet az elmúlt 10 év során nem marasztaltak el engedély nélküli szerencsejáték-szervezés miatt. Az elmúlt évek rendezetlen jogi viszonyai miatt számos szolgáltató klónozott oldalakon keresztül igyekezett eljutni a magyar játékosokhoz, így nem tudni pontosan, ki mindenki került az illetékes Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága feketelistájára.

A legfontosabb törvényi változások a fentiek mellett a következők: a befizetések és a kifizetések is végrehajthatók lesznek banki átutalással és bankkártyával, de csak azoknál a pénzügyi szolgáltatóknál, amelyek rendelkeznek engedéllyel. A játékszervezőnek legalább 1 milliárd forint értékű törzstőkéje kell, hogy legyen és minimum 250 millió forint értékben kell garanciát biztosítania. Az engedély kiváltása 600 millió forintba kerül, hét évig érvényes, egy ilyen engedély egy honlapra lesz érvényes.

A magyar kormányzat egyelőre még Brüsszel véleményére vár. Ha azt megkapja, a jövő évtől komoly változások jöhetnek ezen a piacon, amelyek mindenképp a játékosok javát fogják szolgálni.

Hirdetés
Hirdetés