Hirdetés
Hirdetés

Babavárás segítséggel: Mit kell tudni a lombikról?

| 2022. 07. 22. | 12:03:00
XXX
Babavárás segítséggel: Mit kell tudni a lombikról?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy gyermek születése az egyik legcsodálatosabb pillanat minden szülő életében. Gyakori azonban, hogy a leggondosabb tervezés ellenére sem sikerül a fogantatás valamilyen egészségügyi vagy egyéb tényező következtében. A lombikprogram, azaz a mesterséges megtermékenyítés segíthet a hasonló problémával küzdő leendő szülőknek.

Mi is maga a lombik-folyamat?

A lombik-folyamat egy olyan módszer, amely mesterséges megtermékenyítés lévén a meddőséggel küzdő párok több mint felének képes segíteni a terhesség kialakulásában. Ez azonban gyakran nem az első beavatkozás által érhető el, ám a statisztika igen bíztató.

És hogy kinek kell ehhez fordulnia? Nos, meddőségről akkor beszélhetünk, ha egy éven keresztül rendszeres szexuális együttlét során, fogamzásgátlás igénybevétele nélkül sem következik be a várt terhesség. A meddőség manapság több százezer embert érint hazánkban, melynek több különböző oka is lehet, mindkét fél részéről.

Mi a sikeres lombik titka?

A sikeres lombik titka több mindenben keresendő. Először is, a lombikprogram igénybe vétele előtt mindenképpen szükséges egy átfogó, mindenre kiterjedő vizsgálatot készíteni a szülők mindkét tagjánál, hogy fény derülhessen az okokra. Ehhez elengedhetetlen szakemberhez fordulni, hogy a kivizsgálást követően is, a probléma kezelése professzionálisan történhessen. Annak érdekében, hogy a folyamat sikeres legyen, fontos, hogy fizikailag és mentálisan is a lehető legalaposabban készüljünk fel az első beavatkozás előtt. Az étkezés tekintetében érdemes termékenységjavító étrendet követni, amellyel növelhető a sikeres megtermékenyítés esélye.

Ehhez fontos, hogy kevesebb állati, és több növényi fehérjét, és teljes tejterméket fogyasszunk. Érdemes transzzsírok helyett egyszeresen telítetlen zsírokat, valamint alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat és növényi vasforrások bevinni a szervezetbe. Emellett különös figyelmet érdemes fordítani a testmozgásra is, hiszen a rendszeresen végzett, kíméletes testmozgás segíthet a termékenység elősegítésében. Napi fél óra mozgással már sokat segíthetünk fizikai és mentális egészségünkön is!

Bár a meddőség önmagában egy feszült élethelyzet, a lombikprogram során fontos, hogy a lehető legkevesebb stresszel kelljen megküzdeni. Lehetőleg kerüljük vagy halasszuk az olyan faktorokat, amelyek különösen nagy lelki megterhelést okozhatnak, például munkahelyváltást vagy költözést. Gondoskodjunk mentális egészségünkről meditáció, testmozgás, és egyéb hobbik űzésével.

Az embiró beültetése utáni időszakban semmiképp se menjünk uszodába vagy fürdőbe, hiszen ezek a fertőzések melegágyainak számítanak. Kerüljük a túl forró vízben való fürdést is, és általánosságban ne végezzünk olyan tevékenységeket, amelyek drasztikusan megemelhetik a testhőmérsékletet. Ez ugyanis nem tesz jót az embrió beágyazódásának, ezért fontos észben tartani ezeket a tudnivalókat.

Mielőtt orvoshoz mennénk…

A lombikkal való próbálkozás előtt érdemes lehet olyan életmódbeli változásokat eszközölni, amelyek segíthetik a termékenység sikerességét. Nagyon fontos, hogy minden olyan szervezetre káros szokást – például dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás – hagyjunk el, ami meddőséget okozhat.  Emellett törekedjünk az egészséges és stresszmentes életmód kialakítására, hiszen a gyermek érdeke is, hogy megfelelő, nyugodt és szerető környezetben nőhessen fel.

Az első meddőségi konzultációra már érdemes különböző vizsgálati eredményekkel érkezni. Nézzünk utána, hogy milyen leletek szükségesek a termékenységi szakemberrel való találkozáshoz, és végezzük el azokat párunkkal közösen. Így könnyebben fény derülhet a meddőség okozóira, és tudatosabban készülhetünk a procedúrára.

A legfontosabb pedig, hogy alaposan tájékozódjunk a lombikprogramról, hogy ne érjen minket felkészületlenül a procedúra. Tájékozódjunk az előnyös és a kevésbé előnyös tényezőkről is, hogy orvossal konzultálva eldönthessük, belevágunk-e, vagy más termékenység elősegítési módszerhez fordulunk.

Hirdetés
Hirdetés