Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már a kezedben érzed a diplomádat?

| 2022. 11. 23. | 12:00:00
XXX
Már a kezedben érzed a diplomádat?
Hirdetés
Hirdetés

Amikor először beléptél az egyetemi kampuszra, a frissen érettségizettek lelkesedésével vetetted bele magad az egyetemi tanulmányokba, és talán bele sem gondoltál, hogy a végén mi vár rád, hiszen annyira távoli pontnak tűnt az, hogy szakdolgozatot írj. 

De most egyszer csak itt van, kínzó közelségbe került, és te most állsz kissé zavarodottan, mert nem tudod, hogy valójában mit is várnak tőled. Csillogtass meg valami fantasztikus újítást? Vagy csak adj számot arról, amit eddig megtanultál? Olvass tovább, és segítünk tisztázni a szakdolgozatot övező misztériumot!

Miért is kell a szakdolgozat?

Amikor már csak a szakdolgozat írása választ el a dipolmádtól és a Zyntern.com frissdiplomás álláshelyeitől, akkor teljesen érthető módon kezdesz önmagadban forrongani, hogy mire való egyáltalán a szakdolgozatírás, miért nem lehet már egyből belevetni magad a munka világába?

Mi megértjük, hogy égsz a tettvágytól, de egy kis időre még a szakdolgozatírásra kell koncentrálnod, mert enélkül nincs diploma.

Sokat segítesz magadon, ha felesleges nyűg helyett úgy fogod fel ezt a feladatot, mint egy projektmunkát, amelynek keretében megmutatod, hogy az elmúlt évek alatt mi mindent tanultál. Többek között a szakirodalmakat értelmezni, kritikusan gondolkodni, formai követelményeket koherensen betartani, és a mondandódat logikus keretek között tartva és felépítve a köz tudomására juttatni.

Tovább könnyítesz a dolgodon, ha olyan témát, területet választasz, ami érdekel, sőt amiben akár a későbbiek során el is tudod képzelni magad a munkát tekintve is. Ha a szívednek kedves témában kell alkotni, akkor máris könnyebb egy ütős hipotézissel előállni, amelyet aztán több tucat oldalon érdemben is kifejthetsz.

A kutatás is lehet jó móka!

Most biztosan azt hiszed, megártott nekünk a nap, de ha a kvantitatív, vagyis kérdőíves, vagy a kvalitatív, azaz interjús kutatási módszereket alkalmazod, azt teheted úgy is, hogy közben már kapcsolatokat építesz és elkezded bevenni magad a szakma berkeibe.

Akár LinkedIn-en is kereshetsz magadnak kitöltőket vagy interjúalanyokat, és ha jól választottál témát, akkor a jövőbeni karrieredhez is szerezhetsz kapcsolatokat vagy akár tapasztalatot és tudásanyagot is.

Természetesen sok mindent be kell tartani bármelyik módszert választod is, így érdemes jó időben nekiállni a szervezésnek, hogy ne te légy az, aki az utolsó utáni pillanatban hatalmas jajveszékelés közepette könyörög az ismerőseinek, hogy kattintsanak és töltsenek!

Lépj ki néha a burokból!

Könnyen lehet, hogy a szakdolgozat maga alá temet, és elfelejtesz kilépni a mátrixból, ezért fontos, hogy időről időre emlékeztesd magad arra, hogy kell néha egy kis pihenés.

Végezetül egy haladó tipp: ha végképp elhagy minden motiváció, és nincs kedved írni, nézd át a Zynern.com friss diplomás állásajánlatait, és képzeld el, hogy hamarosan már te is jelentkezhetsz! Ha az első munkanapot képzeled el a lelki szemeid előtt, akkor máris tudod, hogy van miért küzdeni, van miért befejezni a szakdolgozatot! Hajrá!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés