Hirdetés

Hirdetés

Elment Szabó György, a bükki füvesember

borsodihir.hu

2022.12.06. 16:55

Elment Szabó György, a bükki füvesember

94 évet élt.

Hirdetés

Szomorú feladatom, hogy tudassam a világgal, hogy édesapám, a világ számára Gyuri bácsi eltávozott közülünk az angyalok világába. December 4-én vasárnap este otthonában, nyugodtan, megbékélt lélekkel elaludt. Mellette voltam, fogtam a kezét. Kérte, vigyem haza. Mondtam, indulunk, amikor készen vagy. 6 óra után nem sokkal későbbre készült el.

Amit tudok, tőle tanultam. Nemcsak a gyógynövényeket: azt is, hogy kell kanállal enni és felvenni a cipőmet. Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott. Hiányát semmi nem fogja pótolni, sem az én, sem az önök életében. Szelleme, tanításai, tudása viszont örökké fognak élni, amíg emlékezünk rá ─ és még annál is tovább.

Kérem, őrizzék meg őt jó emlékezetükben.

Lopes-Szabó Zsuzsa

– közölte a Facebookon a szomorú hírt Szabó Gyuri bácsi lánya. 

Szabó György Miskolcon született 1928-ban. Édesapja iparosember, édesanyja háztartásbeli volt. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, és a könyviparban helyezkedett el. 

1988-ban nyugdíjba vonult. dős korában fordult a természetgyógyászat felé. 2010-ben fitoterapeuta oklevelet szerzett. A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítója. Egy interjúban elmondta, hogy Sajókazincon élt ősei – nagyanyja, Balogh Bori, valamint a felmenői – javasasszonyok voltak, és hagyományos gyógyítással foglalkoztak.

A nevével fémjelzett termékeket a 2014-ben alapított Bükki Füvesember, Gyógynövényekkel az Egészségért Egyesület forgalmazza Györgytea márkanév alatt. Az egyesület célja, hogy őrizze és kutassa a népi gyógyítás hagyományait, a gyógynövények ismeretét és használatát. A szervezet legfontosabb feladatának a gyógynövényekkel kapcsolatos ismeretterjesztést nevezi, mely a gyakorlatban nyilvános előadásokon és gyógynövénytúrákon történik. Emellett Szabó György gyógynövénykertjének fenntartásával és a gyógyászati termékeik forgalmazásával foglalkoznak.

Bükkszentkeresztbükki füvesemberSzabó György

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés