Hirdetés
Hirdetés

A hazai turizmust padlóra küldte a koronavírus

| 2020. 03. 12. | 11:37:00
Napról napra nő a visszamondások száma.
A hazai turizmust padlóra küldte a koronavírus
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az európai trendeket Magyarország sem tudta elkerülni, Magyarország turizmusát derékba törte a koronavírus, napról napra nő a visszamondások száma – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-vel.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból az látszik, hogy napról napra nő a visszamondások száma, a három tavaszi hónapra összesítve a foglalások 18,5 százalékát mondták le március 10-e reggelig a top 10 küldő országból, ez a szám a vírus magyarországi megjelenését követő reggelen, március 5-én – az ezt megelőző napokhoz hasonlóan – 16,4 százalékot tett ki.

A TOP10 küldőpiac közül Németország a legjelentősebb, amelynek esetében 13,3 százalékos a tavaszi lemondási arány. Tekintve, hogy Németországból érkezik a legtöbb turista az országba, ezáltal a létrejött foglalások és lemondások darabszáma is e küldőország esetében a legmagasabb. A tervezett utak lemondási aránya továbbra is magas Izraelből (40,3 százalék), Olaszországból (37,8 százalék) és Romániából (25,4 százalék).

A belföldi foglalások közül arányaiban kevesebbet mondtak le (13,2 százalék), mint a TOP 10 küldőpiacról érkezők esetében, így a belföldi piacot inkább a kivárás jellemzi.

Budapesten a foglalások visszamondásának aránya Kína (54,3 százalék) és Izrael esetében (41,1 százalék) a legmagasabb. A korábbi évek azonos időszakával összevetve március-április hónapokban várhatóan 50-60 százalékkal kevesebb külföldi vendég érkezik az országba, a korábbi évek ugyanezen időszakával összehasonlítva. A szállásdíjbevételek 2019 március-áprilisához viszonyítva legalább 40-50 százalék körül esnek vissza az adatok alapján.

Hirdetés
Hirdetés