Hirdetés
Hirdetés

Bántalmazással vádol egy alacskai óvó bácsit egy kisgyerek

| 2018. 09. 12. | 13:58:00
A gyerek ütött, az óvodapedagógus reflexből felemelte a kezét.
Bántalmazással vádol egy alacskai óvó bácsit egy kisgyerek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felfüggesztették azt az óvodapedagógust, aki 27 éve az elmondások szerint lelkiismeretesen, szakmailag megkérdőjelezhetetlenül dolgozik az Alacskai Kastélykerti Tagóvodában.

Egy újonnan a csoportba érkező 4 éves gyerek vádja szerint a férfi felpofozta, később pedig azt is mondta, a nyakánál fogva felemelte.

A rendőrség nyomoz, Mezey Attila pedig a vizsgálat lezártáig nem állhat munkába.

A Borsodihír egy Facebook-bejegyzés alapján figyelt fel az esetre, melyben az óvodapedagógus szeptember 7-én leírja: felfüggesztették állásából, és már aznap sem kezdhette meg a munkát. A poszt alatt rengetegen adtak hangot felháborodásuknak és értetlenül állnak az eset előtt. Egy alacskai lakosokból álló csoport petíciót nyújtott be, hogy helyezzék vissza Mezeyt állásába. Cikkünk megjelenéséig az interneten 345-en „írták alá” az indítványt, papír alapon pedig körülbelül 250-en. Csak összehasonlításképpen: a 870 fős Alacskán a legutóbbi választáson már 164 szavazattal is be lehetett jutni az önkormányzati képviselő-testületbe, sőt, 243 szavazattal már polgármesteri széket lehetett nyerni.

Felhívtuk Mezey Attilát, aki részletesen taglalta az aznapi eseményeket: szeptember 4-én, kedden reggelizni készültek, a gyerekek a szőnyegen ültek, majd odalépett hozzá az a kisfiú, akit állítólagosan bántalmazott. A gyerek megfeszítette izmait, hogy megmutassa, milyen erős. Erre az óvó bácsi viccesen megjegyezte, hogy sok babot kell még enni ahhoz, hogy a karizma olyan legyen, mint az övé.

A gyerek erre ökölbe szorította a kezét és azt mondta: „de bokszolni tudok!”, majd gyomorszájon vágta a pedagógust.

– Reflexszerűen felemeltem a kezem, ő előre volt hajolva az ütés pillanatában, ekkor hozzáértem. Elismerem, felemeltem a hangom, hogy nálunk nem divat a verekedés, itt senki nem bánt senkit. Elkezdett sírni, leült, majd mintha semmi nem történt volna, folytatódott a nap. Amikor az udvarra mentünk játszani, akkor nekem szólt, hogy adjam fel a cipőt a lábára – mondta.

Az óvó bácsi elmondta, segített a kisfiúnak, játszottak, semmi probléma nem volt a gyerekkel a továbbiakban. A déli alvás előtt ment a kisfiúért az édesanyja, akinek a gyerek a folyosón azt mondta, „az óvó bácsi pofon vágott”. A szülő nem ment be a férfihoz, nem kérdezte meg, mi történt.

Másnap az anyuka kiíratta a gyereket az óvodából, és feljelentette Mezeyt a rendőrségen.

Szeptember 6-án a pedagógust behívták Berentére (az alacskai óvoda az itteninek a tagintézménye), ahol fegyelmi tárgyalást tartottak. Ott a férfi megtette vallomását egy munkaügyi jogász előtt, majd az anyuka is vallomást tett.
– Ott már azt mondta a szülő, hogy nem csak pofon vágtam a gyereket, de nyakánál fogva fel is emeltem és úgy tartottam a levegőben. Igaz, ezt nem látta senki, nem tudja, hogy az ominózus eset előtt vagy után volt, és nyoma sincs – folytatta.

Miután megvoltak a vallomások, a szobában hármasban tárgyalt az alacskai és a berentei vezető, plusz a munkaügyi jogász. A férfi szerint ezután visszahívták, és két opciót vázoltak fel számára: vagy közös megegyezéssel felmond, vagy a társulási tanácshoz küldik a jegyzőkönyvet, és akkor a két polgármester eldönti, hogy mi legyen.

Később szóba került az is, hogy fegyelmivel elküldik, vagy felmondanak neki.

Mezey Attila állítja, szeptember 7-én reggel a főnökével beszélt, aki telefonon értekezett az óvodavezetővel, aki felszólította, azonnal döntse el, milyen módon hagyja el az óvodát. Mezey időt kért, hogy átgondolja a dolgokat, de aznap már nem engedték dolgozni.
– Hazamentem, de az, hogy felmondjak, eszembe sem jutott. Azzal próbáltak meggyőzni, ha felmondok, akkor nem lesz nyoma az életutamban ennek az afférnak, és akkor bárhol el tudok helyezkedni. Ez engem nem vigasztalt, hiszen 27 éve itt vagyok, ez az életem. Dél körül telefonáltak, hogy menjek be az oviba. Ekkor a kezembe adtak egy másolatot az elkészült jegyzőkönyvből és egy határozatot, mely szerint a vizsgálat lezártáig fel vagyok függesztve. Ezután írtam a Facebook-bejegyzést, amit követően a szülők egy emberként mellém álltak.

Veszélyben érzik az alacskai oktatást

A szülők elindították a petíciót, melyet nem csak a településen, de az ország több pontjáról is aláírtak. Az alapítók megkeresték a helyi képviselőket is, akiknek elmondták a történteket, és aláírásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy Mezeyt visszahelyezzék munkakörébe, kivéve a polgármestert.

Az aláírt íveket a szülők bevitték az óvodába, ahonnan a vezető továbbította a társulás vezetőjének.

„Külön köszönjük Alacska község valamennyi önkormányzati képviselőjének, hogy egy emberként álltak e civil kezdeményezés mögé. Megértették a helyzet komolyságát. Belátták, hogy az óvodánkban esetlegesen bekövetkező hátrányos személyügyi változás komoly létbizonytalanságba sodorhatja az alacskai óvodai ellátást. Ennek folyományaként veszélybe kerül az általános iskolai négy évfolyamos helyi képzés is. Annak pedig beláthatatlan következményei lennének. Csökken vagy megszűnik a betelepülés, s vele párhuzamosan nő az elvándorlás, a falu elöregszik. A csökkenő lakosság miatt átszerveződik, s legrosszabb esetben megszűnik a helyi önkormányzat. Mindezt megelőzendő községünk képviselői írásban nyilvánították ki támogatásukat kezdeményezésünkre” – olvasható a Kiállunk Mezey Attila óvodapedagógus mellett néven létrehozott közösségi csoportban.

A helybéliek Attilát köztiszteletben álló személynek tartják, aki évtizedeken át táborokat szervezett, csapot szerelt az intézményben, bojlert javított, zárat cserélt, fát ültetett, akvárium lakóit gondozta a gyerekekkel. Mielőtt megszűnt volna a konyha, élelmezésvetező volt, emellett ma is a település alpolgármestere.

– Nekem a munkám az életem, de most arra kell várnom, hogy megkeressen a rendőrség. Bízom benne, hogy teljesen ártatlannak fognak kimondani, mert olyanba nem vagyok hajlandó belemenni, hogy kapok egy fegyelmit, majd sűrű bocsánatkérés mellett visszavesznek. Nem kérek bocsánatot, mert tudom, nem tettem semmit. Nincs bennem harag, már holnap visszamennék dolgozni – zárta szavait.

Kerestük az óvodát is, ahol azt a meglepő tény közölték, a férfi nincs felfüggesztve munkájából és az esetről nem szeretnének beszélni, majd ránk csapták a kagylót. A rendőrségtől megtudtuk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bántalmazás közfeladatot ellátó személy eljárásában bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást. A kisfiú édesanyjával is szerettük volna felvenni a kapcsolatot, de sajnos nem értük el.

Hirdetés
Hirdetés