Hirdetés
Hirdetés

560 millió forintos pénzmosás Borsodban

| 2019. 01. 25. | 14:35:00
Három férfit és egy nőt vádoltak meg Miskolcon.
560 millió forintos pénzmosás Borsodban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miskolci Törvényszéken pénzmosás miatt indult büntetőeljárás egy nő és három férfi vádlottal szemben, közülük két vádlott bűnügyi felügyeletéről döntött idén januárban a bíróság.

A vádirat szerint a vádlottak (egy pénzszállító cég sérelmére elkövetett sikkasztásból származó) 560 millió forint elrejtését vállalták a Thaiföldre szökött ismerősük kérésére több tízmillió forint ellenében. A pénzt műanyag hordókban elhelyezve, az egyik vádlott ingatlanának közelében elásták, majd rövid idő elteltével különböző technikákkal próbálták tisztára mosni a milliókat.

A bűncselekményből származó pénz legalizálása érdekében 2011-től kezdődően mintegy 66 millió forint értékben váltottak be megrongálódott bankjegyeket budapesti és miskolci pénzintézeteknél. Az is előfordult, hogy az elsikkasztott pénzből sporteseményekre fogadtak, vagy szlovákiai kaszinóban próbáltak szerencsét. A fogadásokból 210 millió forinthoz, a kaszinójáték során csaknem 26 millió forinthoz jutottak. Az elsőrendű vádlott nagy értékű életbiztosítást kötött, gépkocsit vásárolt, még a sikkasztás elkövetése miatt elítélt ismerősére kiszabott 10 millió forint pénzbüntetést is kifizette a megszerzett pénzből. A további vádlottak ingatlant vásároltak, hiteltörlesztésre fordították az elsikkasztott pénzt.

A vádlottakkal szemben pénzmosás miatt indult eljárás. 

A vádlottak, bűnösségük megállapítása esetén akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők, melyre figyelemmel tartani lehet attól, hogy a büntetéstől félve megszöknének, elrejtőznének a hatóságok elől. A vádlottak szökésének megakadályozása érdekében a törvényszék az első- és másodrendű vádlottak szabadságának korlátozását továbbra is indokoltnak látta, ezért a velük szemben korábban elrendelt bűnügyi felügyeletet fenntartotta.

A bíróság rendelkezése értelmében az elsőrendű vádlott nem hagyhatja el a lakását és a mozgását nyomon követő eszközt is köteles viselni. A másodrendű vádlott esetében a kényszerintézkedés a lakóhelyül szolgáló város elhagyását és lakóhelyének megváltoztatását tilalmazza. A harmad- és negyedrendű vádlottak szabadlábon védekezhetnek az eljárás során.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Piaccal gazdagodik Boldva
Piaccal gazdagodik Boldva
Csaknem 60 milliót költenek rá.
Nettó átlagkereset: 417 000 forint
Nettó átlagkereset: 417 000 forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.