Hirdetés
Hirdetés

Miskolcra is lehozzák a csillagokat...

| 2019. 01. 10. | 20:25:00
Pénteken készítsék a távcsöveket!
Miskolcra is lehozzák a csillagokat...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csütörtöktől vasárnapig 100 óra csillagászat elnevezéssel országszerte a csillagászatot népszerűsítő programokkal várják az érdeklődőket a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) megalapításának 100. évfordulójához kapcsolódva.

A 100 óra csillagászat elnevezésű akciót először 2009-ben hirdette meg a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU), idén a legnagyobb professzionális csillagászati szervezet centenáriuma jegyében rendezik meg a programokat - mondta Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az MTI-nek.

A centenáriumi év eseményei arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen fontos a csillagászat az oktatásban, a fejlődésben és akár a diplomáciában is. Az évfordulót számos helyen ünneplik, az IAU honlapján olvasható információ szerint eddig több mint 70 országban mintegy 700 különböző rendezvényt regisztráltak a szervezet nemzeti bizottságai.

A főtitkár elmondta, hogy az ünneplés világszerte a 100 óra csillagászat elnevezésű programsorozattal kezdődik. A négy napon és három éjszakán át tartó eseményen az amatőr- és szakcsillagászok, valamint a csillagászat iránt érdeklődők találkozhatnak egymással. A rendezvény mottója: közelebb vinni az embereket a csillagos égbolthoz, a csillagászatot pedig az emberekhez. A eseményre eddig csaknem 50 országban több mint 250 eseményt regisztráltak.

A hétvégi programsorozaton alapvetően távcsöves bemutatókkal, a tudományos intézmények nyílt napokkal várják az érdeklődőket. Az amatőr csillagászok pedig saját távcsövükkel mutatják meg az égitesteket a laikusoknak.

A főtitkár beszámolója szerint az esemény csütörtök délután Zalaegerszegen startolt, majd Szombathelyen folytatódott. További helyszínek Sopronban, Szombathelyen, Tatán, Miskolcon, Bólyon, Kiskunhalason, Baján és Balatonfűzfőn.

Miskolcon távcsöves bemutatással egybekötött természettudományos ismeretterjesztő előadást tartanak január 11-én, pénteken este hattól a Dorottya utca 1. szám alatt.

 

Hirdetés
Hirdetés