Hirdetés

Új készülékkel bővült az ózdi kórház eszközparkja

borsodihir.hu

2019.03.07. 10:27

Új készülékkel bővült az ózdi kórház eszközparkja
(Fotók: ozd.hu)

Hatalmas segítség a dolgozóknak is.

Hirdetés

Hirdetés

A közelmúltban egy modern EKG készüléket vásároltak az Almási Balogh Pál Kórházban. A mintegy négyszázezer forintos beruházásra saját forrásból és egy gyógyszergyártó cég támogatásának köszönhetően nyílt lehetőség. A mai kor követelményeinek megfelelő eszköz sokkal kisebb, mint az eddig alkalmazott gép, ezért jelentősen megkönnyíti az ott dolgozók munkáját. Az orvosok egy táblagép segítségével a beteg ágya mellett is azonnal képet kaphatnak a páciens állapotáról.

Sulyok János, az ózdi kórház belgyógyászati osztályának főorvosa azt mondta, orvos-beteg találkozás nem történik az elektrokardiográf használata, vagyis a szív elektromos működésének vizsgálata nélkül. Az Almási Balogh Pál Kórházban az elmúlt időszakban számos fejlesztés valósult meg pályázati vagy saját forrásból, a beruházások érintik többek között a fekvő- és járóbeteg ellátást is.

A korábbi készüléket leselejtezték, azt nagyságából adódóan két nővérnek kellett tolnia egy kocsin, méretben körülbelül ötvenszer nagyobb volt a jelenleginél.

– Egyrészt a nővérek súlyterhelését csökkenti, másrészt költséghatékony és költségkímélő, hiszen nem szükséges hozzá külön EKG papír, hanem egy sima A4-es fehér lapra digitális módon rögzített információkat egy sima nyomtatóval ki tudjuk nyomtatni – emelte ki Sulyok János, az Almási Balogh Pál Kórház megbízott osztályvezető főorvosa.

Egy másik osztályról átcsoportosított tablet segítségével – amelyet összekapcsolnak a készülékkel az ágy mellett – azonnal képet kaphatnak a páciens állapotáról. Ehhez persze először el kell helyezni az elektródákat a beteg testén, illetve végtagjain. Ez minden egyes szívdobbanásnál elektromos jeleket bocsát ki, amelyek a kis fémlemezekkel felfoghatóak. A vizsgálat eredményeként kapott EKG-görbe alakja segíti az orvost a helyes diagnózis felállításában, ugyanis a normálistól eltérő mintázat különböző elváltozásokra, betegségekre utalhat. A kardiológiai szakrendelőben két korábbi típusú készülék is van, az új beszerzés a belgyógyászati osztályon szolgál a páciensek felügyeletére a jövőben.

A kórházban egyébként akár magánszemélyek, akár cégek támogatását is szívesen fogadják; ez lehet eszköz, vagy pénzügyi hozzájárulás, hiszen bármilyen fejlesztés a betegek érdekét szolgálja, valamint az ott dolgozók munkáját könnyíti meg.
ÓzdfejlesztésAlmási Balogh Pál Kórház

Hirdetés

Szóljon hozzá!