Hirdetés
Hirdetés

Ügyvezetőt és műszaki vezetőt ítéltek el Kazincbarcikán

| 2019. 04. 03. | 11:33:00
Súlyos balesetet szenvedett egy ácsmunkákat végző férfi.
Ügyvezetőt és műszaki vezetőt ítéltek el Kazincbarcikán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Kazincbarcikai Járásbíróság április 2-án előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a két vádlottnak az ügyében, akik munkavédelmi szabályszegésükkel és mulasztásukkal balesetet okoztak munkavállalójuknak. 

A vádlottak egy kazincbarcikai építési vállalkozásban dolgoztak, az egyik férfi ügyvezetőként, míg a másik műszaki vezetőként. A cég 2017. június 16-án egy kazincbarcikai családi ház tetőfelújítását végezte 5 munkavállalójával, köztük a sértettel. Az ácsmunkák elvégzése érdekében az épületet felállványozták, de azt védőkorláttal már nem látták el. A baleset napján eső esett, így a házat fedő betoncserép csúszós lett, de a műszaki vezető utasítására a munkálatokat még aznap be kellett fejezni.

A fejvédő sisakot és testhevedert nem viselő munkások közül azonban az egyik megcsúszott a vizes tetőn és zuhanni kezdett.

Egy másik munkás ugyan elkapta a férfi kezét, de nem tudta megtartani, így az a hátával a betonozott udvarra esett. A munkavédelmi szabályok alapján az ügyvezető feladata lett volna, hogy a szükséges munkavédelmi eszközöket beszerezze és átadja a munkások részére, míg a műszaki vezetőé a biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása. 

A sértett 8 napon túl gyógyuló csigolyatöréseket szenvedett, mely okán maradandó fogyatékossága keletkezett. A sértett munkaképességét nem veszítette el. 

A vádlottak az előkészítő ülésen lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról és – a bíróság által is elfogadott – beismerő vallomást tettek, így a járásbíróság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek a vádlottakat, melyért

  • az ügyvezető elsőrendű vádlottat 6 hónap, míg
  • a műszaki vezető másodrendű vádlottat 1 év fogházbüntetésre ítélte.

A szabadágvesztések végrehajtást az I. rendű vádlott vonatkozásában 1 év, míg a II. rendű vádlott vonatkozásában 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

Hirdetés
Hirdetés