Hirdetés
Hirdetés

Milliókat csaltak ki idősektől a miskolci álszerelők

| 2019. 06. 03. | 17:23:00
Börtön vár az apára és fiára.
Milliókat csaltak ki idősektől a miskolci álszerelők
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Dunakeszi Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat két férfival szemben, akik magukat gázszerelőnek kiadva 151 idős embertől csaltak ki pénzt Pest megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye településein és a fővárosi kerületekben.

A bűnügy vádlottjai két miskolci férfi, apa és fia, akik 2017 januárjától 2018 áprilisáig jellegzetes formaruhában, nyakukban arcképes igazolvánnyal idős emberek lakásánál kopogtattak.

Az ügyészség közleménye szerint azt állították, gázkészülékeket ellenőriznek, így a gázszolgáltató vagy a katasztrófavédelem nevében jártak el, esetenként az EU-s norma előírásaira hivatkozva. A sértettek beengedték őket, a lakásokban felületesen megnézték a gézkészülékeket, majd felsorolták azokat az alkatrészeket, melyeket a törvényi előírás szerint haladéktalanul le kell cserélni. Azt állították, a munkát kizárólag az ő cégük végezheti el. Szerződést írattak az idős emberekkel, megjelölve a munkadíjat, a tényleges munkálatok időpontját. Az előleget azonnal, készpénzben kérték. A vádlottak az esetek többségében nem mentek vissza, nem végezték el a munkát. Néhány helyen kicseréltek pár alkatrészt, de semmi nem indokolta a cserét, mert a készülékek hibátlanul működtek.

A két férfi 151 embertől 10 ezer forinttól 74 ezer forintig terjedő összeget zsebelt be előlegként vagy munkadíjként.

A sértettek gázkészülékeinek felújítása vagy karbantartása nem volt indokolt, azok a jogszabályoknak megfelelően lettek beszerelve, üzembe helyezve. Magyarországon egy cég kizárólag akkor végezhet gázkészülék szerelést, ha legalább egy tagja a gázszerelők nyilvántartásában szerepel. A vádlottak cégének ilyen tagja nem volt, sőt, a két férfinak gázszerelői szakképzettsége sem volt.

Hirdetés
Hirdetés