Hirdetés
Hirdetés

Miskolcon is ingyen kezelik a HIV-fertőzötteket

| 2019. 08. 15. | 17:46:00
Hazánkban térítésmentesen biztosított a korszerű gyógyszeres terápia.
Miskolcon is ingyen kezelik a HIV-fertőzötteket
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már három vidéki nagyvárosban, Miskolcon, Debrecenben és Pécsett is biztosított a HIV-vel élők számára a 100 százalékban államilag finanszírozott, korszerű terápiás kezelés. Az ötödik éve működő miskolci decentrumban 12-15 HIV-pozitív férfi és nő kezelését látják el. A HIV-fertőzés akkor kezelhető eredményesen, ha már a korai, tünetmentes szakaszban felismerik, a szakemberek ezért hangsúlyozzák a rendszeres szűrés jelentőségét. A hazai HIV-helyzet stabil, de szűrésre kevesen járnak, ez az oka, hogy minden negyedik ember már későn, AIDS-stádiumban kerül az ellátórendszerbe.

A miskolci HIV-decentrum 5 éve működik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Infektológiai Osztályán belül, jelenleg egy orvos és egy asszisztens munkatárssal.

A decentrumokban lehetőség van a szükséges gyógyszeres terápia kialakítására és a legkorszerűbb gyógyszerek felírására és kiváltására is. Modern antiretrovirális terápiával a HIV-fertőzés jól kezelhető: a vírusszám a kimutathatósági határ alá csökkenthető, az időben elkezdett és szakszerű gyógyszeres kezelés mellett pedig ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma.

– Ma már szerencsére elmondhatjuk, hogy egy kiválóan kezelhető betegségről van szó, amennyiben sikerül időben diagnosztizálni a fertőzést, és elkezdődhet a beteg kezelése – hangsúlyozta dr. Csilek András infektológus főorvos. A miskolci decentrumban elsősorban kezelést végzünk, nem HIV-szűrést. Amikor új beteg kerül intézményünkbe, labor- és képalkotó vizsgálatokat végzünk, az eredményeket pedig a Szent László Kórházba küldjük meg. Az ottani kollégákkal konzultálva, velük együttműködve tervezzük meg a terápiát. Fontos elmondani, hogy hazánkban a legmodernebb kezelésben részesülnek a HIV-fertőzéssel élők, és az ellátás teljesen ingyenes számukra.

Az ellátóközpontban gondozottaknak 3 havonta kell gyógyszerkontrollra, félévente pedig immunológiai kivizsgálásra járniuk. A szakorvosi ellátás is a kórházon belül történik, a társosztályokkal együttműködésben.

A Miskolcon kezelt gondozottak nemek szerinti megoszlása nem tér el jelentősen az országos mintától: 80% férfi, 20% nő, túlnyomó többségük 25-40 éves kor között van.

Tavaly 229 új HIV-fertőzöttet szűrtek ki Magyarországon, amely megegyezik a korábbi évek nagyságrendjével, a helyzet tehát stabilnak mondható. Aggasztó azonban, hogy továbbra is magas azok aránya, akiket csak a betegség előrehaladott szakaszában szűrnek ki:

– A megfelelő védekezés, az óvszerhasználat jelentőségét továbbra is minden fórumon érdemes elmondani – tette hozzá dr. Csilek András. A rizikócsoportba tartozóknak rendszeresen, évente legalább egyszer ajánlott a szűrővizsgálat. Pozitív eredmény esetén pedig forduljanak az ellátóközpontokhoz, hiszen a korszerű terápiának köszönhetően tünetmentesen, jó életminőségben élhetnek.

Hirdetés
Hirdetés