Boldog 90. születésnapot, Tanár Úr!

Szabolcsihír

2019.12.03. 17:24

Boldog 90. születésnapot, Tanár Úr!
Fotók: Facebook

Miskolcon köszöntötték az abaúji nyelvművelőt, irodalmárt, helytörténészt.

Hirdetés

Közelgő 90. születésnapja alkalmából december 3-án Miskolcon köszöntötték dr. Kováts Dánielt kollégái, volt tanítványai.

A köszöntő utáni könyvbemutatón első alkalommal vehette kézbe az olvasóközönség a főiskolai tanár, irodalmár, nyelvművelő, szerkesztő, helytörténész legújabb kötetét, az Egynapi járóföldet.

A ma is aktív tanár Abaújnádasdon született (1929. december 22.), ahol gyermekkorát a nemesi család birtokán, az azóta nyomtalanul elpusztult kastélyban töltötte. Középiskolai tanulmányait a kőszegi Hunyadi Mátyás katonai nevelőintézetben (1940-1944) és a miskolci Lévay József Református Gimnáziumban (1944-1948) végezte. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett magyar-angol szakos középiskolai tanári diplomát. 1954-ben Miskolc-Perecesen a 104-es bányaipari szakmunkásképző intézetben, majd 1955-től 1961-ig Zemplénagárd általános iskolájában tanított.

Egyetemi tanulmányainak befejezését és elhelyezkedését hátráltatta, hogy az 1950-es években politikai okokból családjával együtt a Hortobágyra deportálták.

A sátoraljaújhelyi gimnázium (1961-1974), majd a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskola tanáraként és főigazgató-helyetteseként dolgozott. 1979-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett bölcsészdoktori címet irodalomtudományból.

Számos irodalmi és helytörténeti témájú könyv, cikk és egyéb írás fűződik a nevéhez.

Nyugdíjba vonulásáig a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke volt, és nagyban hozzájárult a társaság népművelő, kultúra-megőrző munkájához, valamint a 2008-ban megnyílt Magyar Nyelv Múzeuma létrehozásához. 1986-os indulása óta szerkeszti a társaság Széphalom című évkönyvét, melynek rendszeresen szerzője is.

Helytörténeti munkássága a legkiemelkedőbbek közé tartozik a volt Abaúj és Zemplén vármegye területének vonatkozásában. Nevéhez fűződik egyebek mellett az abaúji Hegyköz, Sárospatak és Sátoraljaújhely helynévi lexikonainak elkészítése.

1993-ban a főiskolából nyugdíjba vonult, Szegedre majd Budapestre költözött. Azóta is aktívan folytatja szerkesztői és írói tevékenységét. Tagja a Honismeret folyóirat szerkesztőbizottságának, a Magyar Comenius Társaság és a Kazinczy Ferenc Társaság elnökségének. Három város - Sátoraljaújhely (1986), Sárospatak (1999) és Zemplénagárd (2001) - is díszpolgárává választotta.

Galéria

MiskolcKováts Dániel

Szóljon hozzá!

Hirdetés