Hirdetés

Hirdetés

Nagyszabású film készült a 20. századi magyar történelem sötét korszakáról

2021.10.26. 19:44

Nagyszabású film készült a 20. századi magyar történelem sötét korszakáról
Eperjes Károly mint Leopold atya (Fotó: Magyar Passió)

Főszereplő: Eperjes Károly

Hirdetés

Hamarosan bemutatják a Magyar Passió című új magyar filmet, és premier előtti vetítést rendeznek Debrecenben, az Apollo moziban, ahol a főszereplő Eperjes Károly lesz a vendég. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel november 2-án találkozhatnak a vetítésre jegyet váltók.

A Magyar Passió 1950-ben játszódik, amikor Leopold atya azon dolgozik szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatták. Ez a „békés” állapot nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják és, hogy megtörjék, kegyetlen vallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító fiatal tisztet, Keller főhadnagyot bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával, akinek az egyre durvább kínzások során a saját erkölcsi határait kell átlépnie.

A filmben Leopold atyát Eperjes Károly, az Államvédelmi Hatóság vallatóját, Keller főhadnagyot Telekes Péter, a szovjet megszálló seregek tisztjét, Fjodorov őrnagyot Gál Tamás alakítja.  A két kegyetlen ÁVH-s, Steiner és Fekete bőrébe bújva Nemcsák Károly, illetve Jakab Tamás, míg Artúr és Godofréd testvérként Maszlay István és Tóth János Gergely lesz látható, valamint Pásztor Erzsi a szerzetesek mellett szolgálatot teljesítő Rozi néni alakjában bukkan fel a történetben. A további szerepekben Prokópius Maya, Újlaki Dénes, Koltai János, Szűcs Nelli, Tóth Auguszta, Tahi József, Lippai László, Schnell Ádám, Hábermann Lívia, Tordai Teri és Császár Angéla látható.

filmmozivallástörténelemegyházkommunista

Hirdetés

Hirdetés