Hirdetés

Hirdetés

Megújul a legnagyobb középiskola Miskolcon

MTI

2022.03.21. 16:03

Megújul a legnagyobb középiskola Miskolcon
(Fotó: MTI/Vajda János)

Több mint 4,6 milliárd forintból.

Hirdetés

Az alapkőletétellel március 21-én megkezdődött a Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium komplex infrastrukturális fejlesztése, a több mint 4,6 milliárd forintos beruházás teljes egészében hazai forrásból valósul meg – írja az MTI. Az eseményen elhangzott: a kormány a szakképzési rendszer megújítása érdekében hozta létre a 21. századi szakképző iskola fejlesztési programot, amely elsőként Miskolcon indult el.

A Szakképzés 4.0 stratégia egyik alappillére, hogy a szakképzésben vonzó, jól felszerelt iskolákat kell létrehozni, amelyek vonzó alternatívát jelenthetnek a pályaválasztás előtt álló diákoknak, szüleiknek.

A program egyik alappillére a szakképző iskolák épített környezetének és szakmai felszereltségének látható fejlesztése.

A miskolci középiskola – az ország három legnagyobb oktatási intézményének egyikében – a külső és belső felújítását végzik el, továbbá a komplex energetikai fejlesztést, a hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét is, épül 500 négyzetméteres közösségi tér, laborok, műhelyek. Az oktatási intézményben 1700 diák tanul, minden tanév végén háromszázan kapják meg végzettségüket igazoló igazolványukat.

Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje az ünnepségen azt mondta, hogy az elmúlt tizenkét esztendő kormányzati munkájának köszönhetően Miskolc gazdasága folyamatosan fejlődhetett, sikerült kimozdítani a térséget abból a "mély gödörből", ahová a Gyurcsány-kormány taszította.

Úgy fogalmazott: véget vetettek a megszűnő munkahelyek és gazdátlanul hagyott, tönkremenő intézmények korszakának, az infrastruktúrát, az úthálózat-fejlesztéseket tekintve óriásit lépett előre a térség, számtalan iskola, egészségügyi intézmény, középületet épült, újult meg, és folyamatosan segítették a térségben lévő vagy a térségbe települő vállalkozásokat, hogy egyre több munkahelyet biztosítsanak a borsodi embereknek. – Így teremtettünk országosan több mint 1,1 millió munkahelyet – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a további fejlődés egyik kulcsa, hogy Miskolcon jól képzett szakemberek lépjenek ki az iskolákból. – A Szemere az ország egyik legnagyobb iskolája, amely 1955-ben vette fel annak a Szemere Bertalannak nevét, aki Borsod megyei alispánból előbb belügyminiszter, majd a második felelős magyar kormány miniszterelnöke lett a szabadságharc idején – mondta a képviselő.

Csöbör Katalin kiemelte: történelmünk e jeles alakjának nyomdokain járva szeretnének tovább dolgozni a megye felvirágoztatásán, a további fejlődés egyik kiemelt projektje az iskolarendszer fejlesztése.

– A 21. századi szakképző iskola program keretében soha nem látott összegű kormányzati támogatással indulhat el a technikumok és szakképző iskolák fejlesztése – mondta, hozzátéve: a fejlesztést követően még inkább közösségi helyszínné válhat az iskola, a helyi lakosok egészséges életmódjához is hozzájárulhat az új fitneszközpont, a létrejövő közösségi tér pedig rengeteg program helyszíne lehet.

Azt mondta: hisz abban, hogy Miskolcnak és az országnak április 3. után is biztos kezekre és békés fejlődésre van szüksége. – Bízom benne, hogy közösen folytathatjuk az együtt megkezdett munkát –közölte.

MiskolcalapkőletételMiskolci Szakképzési Centrum

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés