Hirdetés

Hirdetés

Megkezdődött az új légimentőbázis építése Miskolcon

borsodihir.hu

2022.07.05. 10:19

Megkezdődött az új légimentőbázis építése Miskolcon
(Fotók: rendőrség)

Több mint ötszázmillió forintot költenek rá.

Hirdetés

A beruházás területén helyszínbejárást tartottak július 4-én, amelyre Veres Pál polgármester meghívta Csöbör Katalin országgyűlési képviselőt, Nagy Györgyöt, a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága igazgatóját, valamint a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. részéről Radnai Márton ügyvezető igazgatót és Böszörményi Péter bázisvezetőt.

Magyarországon a légimentési feladatokat az Országos Mentőszolgálat által alapított Magyar Légimentő Nonprofit Kft. látja el, a tulajdonosi jogokat pedig 2020. január 1-től a Készenléti Rendőrség gyakorolja. A légimentőbázisok optimális elhelyezésének feltétele, hogy a lehető legnagyobb hatótávolságban képesek legyenek Magyarország területét lefedni, egy-egy bázis mentési területe a legnagyobb területre – minél több embert érintve – terjedjen ki, a minél magasabb szakmai színvonalú segítségnyújtást támogatva. 

– Ezt a célkitűzést hivatott támogatni az újonnan kialakítandó miskolci légimentőbázis is – mondta Nagy György ezredes. Az Országos Rendőrfőkapitányság 2019 novemberében jelezte a tulajdonos Miskolc Holding Zrt. felé, hogy az új légimentőbázist az állam tulajdonában álló területen kívánják megvalósítani, ezért vételi szándékukat fejezték ki a repülőtéren kialakítandó 1 hektáros területre. Az új légimentőbázis helyszínéül szolgáló ingatlant a Miskolc Holding Zrt. 2020 novemberében értékesítette az állam részére.

A miskolci bázis 22 éve üzemel, alapvetően a környező megyék ellátásáért felel, de távolabbra is riasztható az adott mentési helyzet függvényében. A bázison 4 helikoptervezető, 4 paramedikus és 7 mentőorvos látja el szolgálatokat.

Az elmúlt 12 hónapban a miskolci gépet 475 esetben riasztották. A riasztások elsősorban súlyos sérültekhez és egyéb, magas időfaktorú megbetegedésekhez (újraélesztés, stroke, infarktus) történnek. A riasztástól a beteghez érkezésig eltelt idő átlagosan valamivel 20 perc fölött alakult, ez alapján elmondható, hogy az egység nagy területet fed le, a térség mentésének fontos része. 2021 decembere óta az ország összes mentőhelikopterén, így Miskolcon is elérhető a helyszíni vérátömlesztés lehetősége.

Erre az Európában is a mentés élvonalába tartozó, potenciálisan életmentő beavatkozásra a bevezetése óta már ötször került sor.

A napokban az új légimentőbázis kivitelezése is megkezdődött, melyet a dubicsányi székhelyű Borsod Konstrukció Kft. végez, és a tervek szerint az év végére épülhet meg és kezdheti meg működését. A kivitelezőnek nettó 522,9 millió forintért egy mentőhelikopter befogadására alkalmas csaknem 300 négyzetméter alapterületű, acél pillérvázas szerkezetű hangárt és garázst kell majd kialakítania. Emellett öt személy elhelyezésére alkalmas, 160 négyzetméter alapterületű a személyzet elhelyezésére szolgáló blokk kialakítása is a feladata lesz a kivitelezőnek, valamint kialakítani egy fedett-nyitott gépkocsiparkolót és négy zárt tárolót, valamint egy zárt szennyvíztárolót is.

– Annak érdekében, hogy a kivitelezés ideje alatt is folyamatosan és biztonságos körülmények között tudjon a légimentési tevékenység működni, a Miskolc Holding Zrt. a szomszédos ingatlan használatát is biztosítja a Magyar Légimentő Nonprofit Kft-nek. Ezzel – ami a jelen helyzetben a legfontosabb – nem marad a térség légimentési ellátás nélkül- mondta beszédében Veres Pál polgármester.
Miskolclégimentőbázislégimentő bázis

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés