Hirdetés

Hirdetés

Közel 2,5 milliárdos fejlesztés a miskolci technológiai parkban

XANGA

2022.09.21. 17:15

Közel 2,5 milliárdos fejlesztés a miskolci technológiai parkban
Herdon István, a XANGA csoport elnök-vezérigazgatója (Fotók: Horváth Csongor)

Egy hatezer négyzetméteres létesítményt hoznak létre.

Hirdetés

Mintegy 2,5 milliárd forintért egy új logisztikai inkubátort fejleszt a debreceni székhelyű ingatlanfejlesztő XANGA cégcsoporthoz tartozó MIA Rising Kft. a Miskolc Déli Technológiai Parkban – áll a XANGA közleményében. Ezzel lehetővé vált a városba már betelepült, és a jövőben betelepülő termelő vállalatok megnövekedett logisztikai igényeinek korszerű infrastrukturális környezetben történő kiszolgálását.

A létesítmény legmagasabb pontjára a bokrétát Veres Pál, Miskolc polgármestere, Juhász-Nagy Judit, a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója, Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és Herdon István, a XANGA csoport elnök-vezérigazgatója közösen helyezte el szeptember 21-én.

Az első ütemben megépülő közel 6 ezer négyzetméteres létesítmény úgynevezett shell and core állapota 2022 végére készül el, amely azt jelenti, hogy az épületbe a betelepülő bérlők elkezdhetik a technológiai transzfert, és azt követően megkezdhetik a tevékenységüket.

Az épület műszaki paraméterei multifunkciós hasznosítást tesznek lehetővé, így a bérlői igényeknek megfelelő kialakítást követően a létesítmény a logisztika mellett alkalmas lesz termelőtevékenység végzésére is.

Az elkövetkező években a 6,2 hektáros ingatlanon a XANGA csoport további ütemekben összesen mintegy 25-30 ezer négyzetméter alapterületű ipari és logisztikai épületkomplexumot tervez megvalósítani, 10 milliárd forintot is meghaladó befektetési volumenben.

A XANGA csoport és a Miskolci Egyetem ez év februárjában kötöttek együttműködési megállapodást, amely alapján az oktatási intézmény aktívan közreműködik majd a létesítménybe betelepülő vállalatok szakemberképzésében, és támogatja a technológiai transzfer folyamatát.

A XANGA csoport üzleti modellje húsz éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket. A cégcsoport tevékenysége közel két évtizedig elsősorban Debrecenre fókuszált, azonban az elmúlt években a cégvezetés a befektetési célterületek kibővítése mellett döntött. 

Miskolcot mint új befektetési helyszínt, a város jó elhelyezkedése, az ipari parkokban kiépített korszerű infrastruktúrahálózat, a kiváló munkaerő bázis, valamint a tradicionális egyetemi képzések és a magas színvonalú tudásháttér miatt választották.

A jövőbeni befektetésekhez szükséges pénzügyi források hosszú távon történő biztosítása érdekében 2019 második felétől kezdődően a XANGA csoport az MFB csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt.-vel közösen több iparfejlesztési alapot hozott létre, amelyeket a XANGA Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt. menedzsel. A miskolci fejlesztéshez a Tranzakciós és Vállalatfejlesztési Alap biztosítja a forrást.

PRXangalogisztikai inkubátorMiskolc Déli Tudományos Technológiai Park

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés