Hirdetés

Hirdetés

A Miskolc–Budapest vonalra új vonatokat vásárol az állam

2022.09.08. 07:27

A Miskolc–Budapest vonalra új vonatokat vásárol az állam

A közbeszerzési eljárást még idén meg kell indítani.

Hirdetés

új InterCity flotta beszerzését kezdte meg a kormány: 39 plusz opcionálisan 10 új, korszerű, vezérlőkocsival együtt legalább hétkocsis távolsági szerelvény és 50, elsősorban hozzájuk való (de más vonatokban is használható) Siemens Vectron mozdony beszerzéséről döntött a kabinet az idén megkötött keretszerződés terhére - jelentette be Vitézy Dávid közlekedési államtitkár.

Ez a beszerzés az összes hazai távolsági vonalon megoldja a távolsági járművek problémáját, úgy, hogy nemzetközi forgalomban is be lehet majd őket vetni. Az elképzeléseink szerint a Budapestről Miskolcot, Nyíregyházát, Debrecent és Szolnokot felfűző kör-IC-ben, Pécsre, Kecskeméten át Szegedre, Győrön át az ÖBB vonataival vegyesen Bécsbe, a Balaton déli partjára és az északi parti vonal villamosítása után az északi partra, Prágába, Varsóba, Belgrád és a jövőben tovább akár a Balkán déli államai felé ezek az új, zárt ingavonatok járnak majd

- közölte az államtitkár, aki kiemelte: a kormányhatározat szerint a közbeszerzési eljárást még idén meg kell indítani a 39+10 szerelvényre, ami összesen több mint 380 darab kocsit jelent majd. Ez a teljes MÁV-Start IC távolsági flottánk bő kétharmadának cseréjét jelenti.

A kormány az utóbbi években 92 IC+ kocsi megépítését finanszírozta (15 még gyártás alatt van Szolnokon), de mindez kevés, a flotta kétharmada elöregedett.

A MÁV-Start még nem képes mindenhol a 21. században elvárt színvonalú járműveket kiállítani a hazai és a nemzetközi távolsági forgalomban. Muszáj tehát lépnünk, hisz az utasszámok jelentős emelkedésnek indultak, és az elmúlt évtized vasúti fejlesztései nyomán számos relációban időben is versenyképesek az IC-járatok

- érvelt Vitézy Dávid, aki az új szerelvényekről megjegyezte: a szolgáltatásai mindenben megfelelnek majd a mai utasigényeknek, hosszú távra is kényelmes ülések, korszerű utastájékoztatás, klímaberendezés, 1. és 2. osztály, étkezőkocsi is lesz bennük.

MÁVközlekedés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés