Hirdetés

Hirdetés

2023-tól nem kell magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmit

telex.hu

2022.11.15. 15:22

2023-tól nem kell magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmit
(Fotók: mti)

A rendőrök a gépen mindent látnak és tudnak.

Hirdetés

2023. január 1-től nem kell bírságtól tartanunk, ha nem tudjuk felmutatni jogosítványunkat vagy a forgalmi engedélyt az igazoltató rendőrnek. Egy korábbi törvénymódosítás hoz jelentős előnyt az autósoknak és más gépjárművezetőknek - írja a Telex.

Az okmányok otthon felejtése a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének minősül, azaz  a közúti ellenőrzést végző rendőrök gyakorlata az, hogy aki az első pillanattól együttműködik az igazoltatás során, és nem találnak nála más problémát, azt figyelmeztetéssel továbbengedik. 

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény 2020. május 28. óta hatályos módosítása a jövő év elejétől teljesen új helyzetet teremt. 2023. január 1-től nem kell majd bemutatni a fenti két okmányt az igazoltatáskor, és ezért semmilyen módon nem szankcionálhatják a vezetőket, hiszen az ilyesmi többé nem minősül szabálysértésnek. Fontos részlet, hogy a változás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.

Az ellenőrzéshez használt készülékkel a rendőrök ezután meg tudják nézni az igazoltatott vezető személyi adatait is, illetve hogy van-e érvényes jogosítványa az adott járműkategóriára, valamint nem tiltották-e el a vezetéstől. A központi rendszeren keresztül pedig be tudják vonni a jogosítványt, így hiába mutatja fel valaki, ha sáros, és nem adta le, nem a papír számít, hanem a központi, rendőrségi adatbázis.

rendőrségközlekedés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés